Učitelj

640 ШКОЛА У ЈАСНОЈ ПОЉАНИ

нема. Али кад уђете у ма које шеталиште, у ма који парх наћи ћете децу, која су се по шеталишту просула као мрави и забављају се разним играма. Она пак деца, која су свршила основну школу, која неће у средње школе, а нису способна за занат, трговину или за рад у којој индустриској Фабрици или због слабог телесног развића, иду у приправне школе за занате, трговину или индустрију. Ђаци пак после школског времена или су код својих кућа, у авлијама или собама, илисуу парковима.

Овако очувана деца далеко од уличног васпитања, далеко од додира са млађима, као и са оним простим раденицима, који · по ваздан пролазе, проносе или на леђима или на колима или иначе разне потребе не знају за нерад, за псовање, грдњу, кривљење, отимање, крађу, варање и за друге пороке људске, којима обично кипти улично васпитање. У нас је улично васпитање по варошима преузело маха. Њега сама школа не може да искорени; она га само сузбије за неко време док је дете у школи. А после; После је тако дете предато опет уличном васпитању, и све што је школа градила за 4 часа, улица је за 8 часова разградила.

Смемо ли и даље да се тако васпитавамој Дали нам је школа крива што смо оваки:

(СВРШИЋЕ СЕ).

пива увее--

ШКОЛА У ЈАСНОЈ ПОЉАНИ.

ИЗВЕШТАЈ ЛАВА н ТОЛСТОТА

ОСНИВАЧА ИСТЕ ШКОЛЕ, ПРЕВЕО

Мих. ИДЕ [ТЕВАНОВИЋ.

(СВРШЕТАКЈ)

У11. Историја и земљопис.

Кад сам свршио предавања из старог завета, мени је природно дошла "мисао о предавању историје и земљописа, зато, што су ови предмети уведени у програме свих основних школа, па и ја сам их учио, п зато, што је еврејска историја старог завета тако рећи природно наводила децу на питања : где, када и при којим су се погодбама дешавали познати им догађаји, — шта је то Мисир, Фараон, асирски цар2 ит. ад.