Učitelj

5668 ВИДИНСКА И СРЕДАЧКА ОБЛАСТ. — шоплук,. —

Јерма долази с југа; а неке њене притоке долазе са Старе Планине. Кад се састану граде Нишаву, која тече кроз Србију. Где се улива Нишава 2

Струма. Извире из Витоша. Тече на југ. Прелази у Македонију. Улива се у Бело море. (Сваку реку одмах нацртати).

МП. Равнице. Поред поменутих река има великих и родних равница. Највеће су равнице поред Тимока, Дунава и Искре.

Пропитивање.

МШ. Занимање. Срби из видинске и бредачке области вредни су радници — у неколико су и вреднији и вештији у обрађивању земље од своје браће у Србији. Врло су штедљиви и чуварни.

По равницама занимају се земљорадњом, а по планинским местима сточарством. И мушко и женско вунчани зраци затеку на њиви, ливади или код стоке. Од стоке негују доста оваца. За одело ништа не купују, све сами израђују.

По варошима занимају се равним занатима и трговима. У овим се областима израђује лепо сукно — шајак, а и ћилими као у Пироту.

Има доста Срба из ових крајева, који долазе код нас, те граде ћерамиду, цигљу; а има их зидара и грађевинара и као таки долазе у Србију, а иду и у друге земље, те тим занатима, зарађују лепу пару.

1Х. Народност, језик, вера и школа. Видинска и средачка област српска је земља, јер у њима живе прави Срби, који говоре српским језиком, и славе српску славу. Слава је најстарији српски обичај. Слава је Србину 'највећи и најсветији празник. Цео свет, децо, зна, да ни један народ, сем Србина нема славу, зато се и каже: „где је слава ту је Орбин“ — а то значи, сви људи који имају славу, то су Срби. У Знепољу око Трна има села, као н. пр. Калотинци, кога све куће славе светог Саву.

Поред овога Срби из ових крајева певају српске јуначке песме: певају српске краљеве и цареве — певају српске јунаке и њима се поносе. Они још играју у колу српске игре — дакле живе онако исто као и ми. Обичаји су им исти, који и код нас; а то значи, то је доказ, да тамоу средачкој и видинској области не живи други народ већ Срби.

Сви Срби из ових крајева верују православну (источну) веру као и ми

Па поред свију ових доказа, да у видинској и средачкој области живе Срби — опет је онај конгрес ове области дао Бугарима !!

Од како су ове земље потпале под Бугарску. Бугари раде и дању и ноћу да Србе из ових крајева побугаре. Да би ово постигли, они су у овим областима, по селима и варошима, отворили бугарске школе. У тим се школама строго забрањује српској деци, да говоре српски, већ их уче