Učitelj

ВИДИНСКА И СРЕДАЧКА ОБЛАСТ. — шоплук. — 669

бугарски. Ово је велико зло! Није им доста, што забрањују деци, да говоре српски већ то чине и према маторим људима:

Х. Управа. Од пре 14 год. овим областима управља бугарски кнез.

ХТ. Места. У видинској области најзнатнија су ова места:

Видин. На Дунаву, по овој се вароши и назива ова област. Има јак град на Дунаву. -

Кула. Близу српске границе. Код Куле је 1885 г. била велика битка, у којој су Срби победили Бугаре, а ови при предаји кључева на превару убили срп. командира.

Белоградчик. На југу од Видина.

Лом. На реци Лому. До њега је 1885 г. допрла српска војска.

Берковац и Враца. На југу ове области.

Софија. Најзнатније место у средачкој области. Некад се ова варош звала Средац и по њој се и зове област средачка. У једној цркви у СоФији сахрањено је тело српског краља Милутина. Да није ово српска варош од куд би се српски владалац сахрањивао у њој. Софија је сад престоница бугарска! Бугари су овде наместили своју престоницу зато, да би лакше Србе у овим крајевима побугарили.

Самоков чувен због рудника у старо доба. Ћустендил је стари Костендил, и био је град Марковог побратима бега Костадина (Драгаша) српског војводе. Велблужд. Код Велблужда била је страшна битка између "Срба и Бугара 1330 год. У овој су битци Срби страшно потукли Бугаре.

Трн и Цариброд. То су вароши у Знепољу, где је за време Душана господарио деспот Угљеша.

Још ву знатна места у средачкој области: Радомир, Брезник, Трни Сливница и т. д. узела их 1885 српска војска. До ОСливнице је 1885 г. продрла била српска војска.

У овим областима има доста манастира, а најзнатнији је манастир Рилски, под планином Рилом. У њему је гробница, Реље Крилатића, српског јунака.

Напомена. Кад се цело предавање сврши, онда при пропитивању идућег часа, треба прочитати деци молбе!) упућене конгресу и српском краљу. Овом приликом показати деци у колико се разликује говор у Србији од говора у Шоплуку. Баш се може узети и која реченица бугарска из уМакедон. и старе Србије“ од Гопчевића, или из „Историје Бугаризма“ од Бдина, па је казати на српском и на шопском дијалекту, и сравнити је са бугарским изговором, — па ће се заиста и сама деца уверити, да је шопско наречје — српски језик, а бугарски језик да им је непојимљив.

МЕ Бугарски учитељи латили су се подлих срестава при вршењу шовинистичких предузећа. Српски учитељ тим путем не сме ићи — матери-

ђ) «Македонија и Стара Србија» од Гопчевића.