Učitelj

ОПЕТ О АТЛАСУ Г. П. ШРЕПЛОВИЋА 6

о Опет о Атласу г. П. Шрепловића.

Пишући оцену овог „Атласа“ ') нисам се надао да ћу добити одго-– ворг у ком ћу ја бити главни предмет писања, а Атлас споредни. Од оноликих мојих примедаба г. Шрепловић је одговорио само на неке, и то својевољно тумачећи и изврћући многа историјска Факта. Усвојио је само три примедбе, које су најмање, а многе, које су веће и значајније, прећутао је не побијајући их и не признајући да су погрешке. Наравно! „Не казује бака кака је сан снила, него како је по њу боље“!

Г. Шрепловић није одговорио на ове примедбе:

1. Вашто му је онакав и онако шаблонски распоред.

9. Зашто је опис земљишта, (дакле, планине и равнице) раздвајао рекама, кад је и природно да се то не раздваја.

3. Зашто је најпре рекао да су Миленко и Добрњац протерани усљед раздора, а после је казао -— што нису хтели да буду саветници,“

4. Што не зна да је река Власина у окр. пиротском.

5. Што није у прегледу Србије поновио све планине групишући их по природном њиховом распореду, (где сам осумњичио баш и његову способност за тој. Него бежи од овог одговора па ми подмеће |у свом одговору) да сам му ја замерао што је помињао планине, — а баш их никако није ни помињао у прегледу!

6. Зашто је казао да су се Турци и из осталих места предали Србима после боја на Љубићу, кад се зна да је било још 4—5 бојева.

7. Што није 'објаснио за што је Кара-Ђорђе за барјактара узео баш Рајића.

8. Зашто је рекао непстину да су Срби помагали Турцима против Јаничара. |1804 г. него се заклања за примедбу уредника која се и не односи на то.

9. Што не зна да је Миленко био чувен још од Пазван-Оглине буне а не од како је погубио Дахије. И што је рекао да је то убиство Миленко јуначки извршио кад ту није било каквог јунаштва.

10. Што је онако накарадно преставио рад Вука Караџића.

11. Што је у биографијама пренебрегао циљ учења овог предмета.

19. Зашто није бар што год казао о нашој највећој и најодсуднијој битци на Шуматовцу.

· 13. Што није написао како се даје појам о округу и том приликом

да нам покаже и прелаз с природе на мапу, — кад је то и по програму био дужан да учини.

1) «Учитељ» св. за Децембир пр. год.

%) «Учитељ» св. за Јануар ове год.