Učitelj

678

КИБИ ЈЕ БОВЕ Ол ЕН

Ја сам у критици рекао да Милош Обреновић није био покретач првог устанка већ његов брат Милан, а он је тек ступањем у борбу постао чувен. Г. ШШ. то не признаје, а ни чим противно не доказује. Да пустимо г. Милићевића нек каже ко је у праву. На стр. 325.,. уКнеж. Србије“ он вели за Милоша: „Устанак сриски од 180:% год. да Милошу тприлињу да се.одлинује у бојевима.“ А за Милана вели: ујош пре устанка он је већ био на гласу као трговац и као паметан и разборит човек. (1)

На моју примедбу што је изоставио пл. Овчар а поменуо брдо Љубић, г. 1. одговара да је то учинио с тога, што је Овчар продужење и завршетак пл. Јелице, а оно биће обрнуто, јер је Овчар ' већи за 100 мет. Осим тога, судећи по облику и топлим изворима што извиру испод Овчара, Овчар је постао лавом, и биће да је Јелица постала од одлива, те лаве.

Што је казао да је Миленко само морао отићи, а Добрњац да је протеран, г. П]. објашњава тиме што је Миленко силом околности морао да напусти отаџбину и што га је у томе сравнио са Добрњцем за кога је казао да је протеран. Сад читаоци нека цене је ли све једно бити протеран, и оставити отаџбину сам — приморан силом околности. И може ли се по Добрњцу погодити да је и Миленко био протеран.

Он је рекао за окр. крушевачки: уА око р. Мораве, нарочито око Алексинца сеје се само дуван.“ Ја сам казао да је то погрешно јер се тамо не сеје само дуван. Г. 1. ту погрешку правда и у исти мах и признаје да му је ту погрешна само реч: усамо.“ А да шта сам ја казао друго 2!

Из објашњења постанка Ћеле Куле и описа боја на Чегру, види се да г. Шрепловић не зна да се Чегр види изнад Ниша са Горице. Ово ми се ни мало не допада од учитеља који је летос баш туда путовао са ђацима „Друштва св. Саве“ да им очигледно покаже Србију са њеним знаменитостима, ! !

Г. Шрепл. опет тврди да Нишава извире баш из Балкана. Само је сад додао: западног Балкана. Ово он тврди по Карићевом земљопису, који, истина, вели да се Балкан свршава чак Озреном пл. али није г. Карић крив што Шрепловић не зна да је друго природни распоред и веза планина, а друго су њихова имена. По његовом разумевању сад нема више Старе Планине ни Витоша, а џаба ти Тресибаба и Озрен! А да се уверимо да он заиста не зна где извире Нишава треба. прочитати „Земљопис Европе“ од Карића (на стр. 53 и 94) па ће се видети да Јерма, већи крак Нишавин, извире из планинског система Шар планине.

Мир Књаза Милоша с Марашлијом објаснио је само овако: Да Турци живе по градовима, а, Срби да им (ваљда за то || плаћају данак“ — зато што ће

1) М, Ђ. Милићевић. Кнежев. Орбија слра (055.