Učitelj

РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА 691

1Х.

Ђ. Ивковић пред. ресавског збора јавља да су се за чланове утемељаче уписали гг. Никола Тодоровић професор и Дим. Вујичић обућар.

Прима се са благодарношћу.

Х.

Председник Глав. Одбора јавља да су се за чланове утемељаче уписали : Коста и Марица Недељковић, Катарина Никетићева учит, и Петар Љ. Велицки винар. — Прима се са захвалношћу.

Х1.

Чита се писмо са прогласом београд. тргов. удружења о скупљању прилога, за пострадалу браћу у Русији.

Решено:

1. Да Главни Одбор из своје касе изда као прилог 100 дин.

2. Да се пише свима зборовима да из своје касе пошљу колико могу помоћи и да се у својој околини потруде за скупљање прилога. Све ово да пошљу Глав. Одбору који ће прилоге предати трговачком удружењу.

ХП.

Читају се реферати г. Мих. М. Стевановића уч. из Пожаревца и г. Д. Ј. Путниковића учит. из Београда о „Очигледности,“ расправи г. Отанише С. Станишића,

Ти реферати гласе:

РЕФЕРАТ о расправи Ст. Станишића учитеља:

„Очигледност и њен утицај у наставним предметима у основној школи на интелектуално и морално образовање ученика,»

пете

Изабран од УШ. учитељске скупштине да јавно дам свој суд о расправи Ст. Станишића, нашао сам за нужно да, пре свега, напоменем нешто што је у вези са израдом расправе; од чега она и зависи. Имам да учиним једну примедбу, која се односи на сам облик теме.

Главни Одбор учинио је једну погрешку, што је за учитељску скупштину истакао овакву тему. Држим, да је Главни Одбор требао да истакне какво питање које је ближе школи, ближе животу и важније по својој суштини; да је истакао једну такву тему, која се тиче више само наше основне школе. Сем тога, ово питање је великог обима, оно је ошште педагошко и разрађено је тако, да писцу расправе не“ остаје