Učitelj

ДЕЧИЈЕ ИГРЕ 703

"сантну појаву, коју су мало час посматрали на небесном своду, а сада су је гледали на патосу. Ја подметнем табак артије и на њему су се боје још боље виделе.

За тим сам питао за боје које има дуга. Посматради те исте боје на табаку и на послетку сам депи објаснио како се начинила ова дуга У школи, У кратко сам казао: да сунчев зрак кад је прошао кроз воду, цепао се на много боја. Тако исто сун. зраци. који су пролазили кроз вод. пару у вазд. начинили су дугу на небу. Из целог објашњења деца су већ

сама видела да дуга, није ништа живо, да она не пије воду, и т. Д.

97 јуна 1890 г. у Мокрој. Петар М. Стој.

ДЕ ЗОРЕ и БРЕ

о

Зечеви. /из- Кључа у Крајини). Простор за ову игру треба да је бар 40—50 метара у дужину, а толико исто и у ширину. Место треба да, је равно, а игра се само по снегу, дакло зими. Број играча је произвољан, а играју је и деца и одрасли. Не треба никакве справе, врло је весела, игра, нарочито кад је много играча.

#

Прво се одаберу играчи, па онда траже где је згодно место за игру. "Ру ситно газећи један за другим по снегу, направе повећу кружну стазу. Што је већи број играча, већи је и круг. За тим, у истом кругу, стазом направе два, полупречника унакрст. Овако направљен круг са полупречницима, зове се зечињак. Кад је све ово готово, сви играчи стану по полупречницима (близу пресека њиховог) окренути лицем у страну, и на команду, обично најстаријег играча: један, два, три! сви ускоче у снег. Ту су зечја легала. Ко последњи ускочи, тај ће бити кер. Сад тек почиње игра. Кер излази са свога места. Њушка и кевће по зечињаку, као кер кад нањуши зеца. Кад је прошао (керј у наоколо и унакрст, зечеви један по један излазе са својих легала, и бегају по оним стазама. Кер их онда појури. Нико не сме мрднути у страну од кружне и попречних стаза. Зец ако коракне у страну или попреко да не би га кер ухватио, сматра се да је ухваћен; а ако кер претрчи попреко да би зеца стигао, не рачуна се. Исто тако не рачуна се, ако падне зоц а кер га ухвати.

Кад кер кога зеца стигне и ухвати, или удари руком, ако тако ис годе, онда овај бива кер, а он (досадањи кер) зец.