Učitelj

ЈЕДНО ПУТОВАЊЕ КРОЗ ВАСИОНУ

Ево нас пред новим светом најчудноватијим и највеликољепнијим од свију светова у сунчевом систему. Ово није само једно једино светло тело, читав је систем телеса и то најчудноватији. Главно тело је Сатурн, 750 пути већи од наше Земље Треба му 30 година да један пут својим дугим путем обиђе око Сунца. И на њему се виде, као и на Јупитеру променљиви појасеви. Изгледа као да је и он окружен атмосфером која је засићена неком масом у виду облака.

Најчудноватије је код Сатурна и јединствено у целом сунчевом систему онај слободни прстен што га окружује. При тачнијем проматрању, опажа, се, да је овај прстен састављен из више прстенова, један преко другог. Мало даље од средине, овај је прстен одвојен у двоје у простору од 400 миља, што се може лако приметити, Онај унутрањи је мало светдији од оног спољњег. Спољашњи се опет састоји из више једно до друго поређаних прстенова. У унутрашњости оба ова главна прстена, лежи тако звани тамни прстен, са врло слабом светлошћу. Шта више кроз њега. се види кугла планетина, као да је од Финог Флора начињен.)

Ми не видимо никад прстен округао, већ дугуљаст; каткад га видимо оздо, а каткад опет горњу површину. 1885. године видело се од доње по-_ вршине највише: 1900. год. биће исти случај са горњом површином. Иначе видимо само ивицу прстена — првом приликом биће 1892. год. — тада се покаже као сасвим фина, светла линија, да се једва може видети. Јер по: ред тога што су прстенови врло широки — око 3000 миља, дебљина им је врло незнатна, можда. тек 20—430 миља. Кад нам прстен ивицу окрене, те да се види јасно да је и Сатурн као и Јупитер на половима много спљоштен. СОпљоштеност његова износи '/, његовог пречника.

О природи овог прстена постаје разна мишљења; најпоузданије је међу тим да је то ништа друго но огроман скуп месеца, који су око Сатурна и који су тако мали, да се пе могу за себе сваки опазити, а тако на близу да се онај међупростор не може приметити, него се сви скупа виде као светао прстен, као што је случај и са опим милиунима звезда у млечноме путу. Али није прстен јединн пратилац Сатурна. Ово чудно васионско тело има још и осам својих месеца, што га прате.

Две последње и најудаљеније планете јесу Уран и Нептун. Оне су толико удаљене, да нам просто доглед ништа не може јасније показати на њиховој површини нити о њиховом саставу. Ну ипак могло се само нешто мало пруга у виду појасова на Урану опазити, онако од прилике као и на Јупитеру и Сатурну.

Бацимо ли сад још један поглед преко свију ових васеленских телеса што припадају сунчевом систему, приметићемо као у опште у стварању, многостручне разлике и противности, поред тога што су сродне. Једно

5) Често се чини као да одмах иза планете нема комада прстена: то је баш онде где пада сенка сатурова на прстен. ;