Učitelj

996 ДЕЧЈЕ. ИГРЕ

жевима, од чега им онако грозно поцрне руке, и не могу да се оперу, па их после уваљају у прашину, а за тим добро истру, па се купкају. Мања деца почињу купкање још од почетка јуна, и то са кошчицама од кајсија, и бресака. Зими и с пролећа нема ове игре никако. — Ни једна игра, од свију игара, које деца играју, не задржи своју владу тако дуго, и не овлада свом децом тако јако, као ова игра. Кад дође време овој игри, то више није игра, то је епидемија. Она сузбије све остале игре, па све живо, што се може назвати дететом, игра је, кад му год послови дозволе, па и кад му не дозвољавају, неуморно, од јутра до мрака, из дана у дан, и никад не буде сито игре, и никад му се игра не омрази.

ж

Прво се нађу, који ће да играју, и договоре се по колико ће купа сваки да меће, на по колико ће нупа да се играју — на по једну, на по две, на по три, и т. д. За тим се мећу, турају, намештају купе, купке. Купе се намештају на најравнијем и најчистијем месту. Купа се гради од четири зрна, ора — три ора доле, а четврти одозго на њих. Купе се намештају обично у растојању од два прста једна од друге; ако се наместе чешће, онда је ублизу, ако ређе, онда је раздалеко. Ако су две купе, намештају се једна поред друге; ако су три — у виду равностраног триугла; ако четири Но у виду крста; ако пет — крст, и у среди једна; ако шест — једна у среди, а пет у наоколо; и т. д.

Пошто се купе наместе, онда се означи белега, одакле ће да. се бије. Ако је више купа, онда се бије из даље, ако мање — из ближе; ако су играчи вештији, онда из даље, ако невештији — из ближе. За две до три купе даљина је за обичне играче око 10 корака, код добрих играча може да достигне и 20 корака.

Пошто се означи белега, онда се сви издаље до белеге, иду на белезј, да бију. Бију један по један обично без сталног реда, ко ће пре, а ко после. Бије се коњком. Коњак зову још и којнак, и ојнак, а у шали и коњ.

Коњак је изабран ора, обично један од највећих и најтежих ; а према, | потреби и навици бира се још или округласт, који се зове тобрљан, или дугуљаст и шиљат, који се зове шиљатан. Ако неко има врло велики коњак, а други не, не дозвољавају му, да с тим коњком игра. По где ко пробуши коњак, па кроз ту рупу изврти орахову садржину, а по том га напуни катраном у ситним оловом. Такав се коњак зове: оловарак, налмвењак, наливњак, и пуњен коњак. Обично се не дозвољава, да се игра напуњеним коњком.

· Кад се гађају купе, тад се каже, да се бије. Бијења има од три врсте: с ока, испод руке, и по земљи. С ока је,

кад се коњак принесе до ока, те се нанишани, па се баци тако, да опише од прилике од очне висине па до купа један лук, који постепено пада.