Učitelj

ДЕЧИЈЕ ИГРЕ 290

астрономи онако исто, као што железнички испектор зна кад и где ће се појавити влак на станици, ако му се само не деси какова несрећа или погрешка на путу. Погрешака не може бити код комета; од несрећних случајева опет нису осигуране. А овој Бијела-овој комети већ се једном несрећа и десила: распала се на двоје.

Много се нагађало о њеном изостанку. Као највероватније је мишљење, да се комета још распала, или да се растворила тако, да је ми не видимо. Године 1872. требало је опет да се појави; али и тада је не нађоше, Бијела-ова комета мора се дакле сматрати за изгубљену.

У осталом ово није једини случај од двоструких комета. 1860. године указа се једна таква на јужној полукугли, али због рђавог времена, могла је бити проматрана само 10. и !1. марта. Ове беху разне величине. 11. Марта главна комета. изгледаше као да има више језгара, из чега се могаше закључити да иста нагиње даљем дељењу.

(НАСТАВИЋЕ СЕ.)

= =>евајессе

пЕ а кин вреЕ

од

рвт. М. Мића.

28. Купкање. (Прибележено у Крагујевцу и Трстенику). За ову игру треба 40 до 50 корака у дужину, и десетак корака у ширину. Место мора да је равно, и скоро глатко, без траве, без камења, и без рупа. Најрадије се купка у утрвеној или калдрмисаној авлији, и на улици у којој нема саобраћаја. — Ову игру играју сва деца од треће године, па до. зрелог младићског доба; често се могу видети и стари људи, да се купкају с децом, или међу собом. Играју се вештија. деца са вештијом, а невештија са невештијом, без обзира на узраст. — Број играча је произвољан, но више од 8 до 10 играча већ не играју тако угодно као њих пет, шест. Мање од двојице не могу играти; двојица пак играју је често. Све је једно, је ли број играча паран, или је беспаран. — Ко оће да игра ову игру, тај мора имати ораха. Кад ораси нису родили, тад се често купка и лешњицима. Кад ни њих нема, то не смета децу, да у јесен и са жировима задовоље свој чисто као неки нагон, који их у то доба године нападне, и да се купкају скоро са истом заузимљивошћу, као и с орасима. — Игра, се ова у главноме почиње у јесен, у половини августа, кад стигну нови ораси, па траје до доцне јесени, док се не приберу ораси. Но половина августа није прави почетак ове игре. Већ од половине јула почињу деца да беру још незреле орахе, па или их мећу на пригревицу, да им за неколико дана у пола отруне клапушина, те се после лако скине, или их ома љуште но-