Učitelj

ПОЧЕТАК БАКВАРА · 931

карању с једног места на друго. Па ни плућа, ни грло, ни срце нису без живљег рада, но обично. Е

Дух тако исто има у овој игри своје важне веџбе. Ова је игра најбогатија са терминима; она је и најксмпликованија дечија игра, у погледу на правила, али опет за то су правни односи рекао бих најпречишћенији. Она је најочитије изведена правна, идеја у пракси у дечјем свету, и то изведена самом децом. Кад човек пропрати ову игру са мало више пажње, мора се задивити дечјој бистрини и доследности. Овака и најмања ситница има своје законско правило, свој параграф, са могућим изузецима и дода“ цима, и сва се та правила знају на длаку, и, ако је иоле јогунастија игра, изводе се са таком прецизношћу, и таком доследношћу, да се човек мора дивити. И свак се покорава тим правилима.

Не може да се буде довољно паметно, те да се оцечно каже, у чему је она магнетична сила у овој игри, која децу к њој са онако неодољивом бнагом привлачи, и онако непојмљиво завлада свом децом из реда. Малоги ће одмах рећи, да је у оној тежњи за. добитком, за тековином, које опет излази из урођене тежње за самоодржањем. Можда и јесте — ал можда и није. Ја остављам ово нерешено. Место тога пак ево неколико бележака из мог двогодишњег пажљиво посматрања, које говоре и за, и против, — Највеће тврдице играју ову игру ретко, сигурно из страха, ла не изгубе. Кад играју, никад не чекају да изгубе све, но беже, чим изгубе неколико купа. — Није редак случај, да, после најупорније игре, они, што су добили, поклањају другима по пола, па и по целу добит; ал реткост је, да се тада поклони и ономе, од кога је добивено — у том пак случају онај сам неће да узме поклон, то је за њ понижење. У овоме се огледа нека врста јунаштва и такмичења. — Озбиљнији и ћуталице купкају се мање, и не тако страсно; весељаци и ветрогоње на против више, и страсније, — Чешће се сортаче по двојица или тројица, па им та ортачина траје и по више дана; ал опет свак игра радије сам за себе, независно, самостално. — Један другом продају орахе за новац; ал зајме нерадо, и ретко.

па

ПОЧЕТАК БУКВАРА. (ПРЕДАВАЊА У 1. РАЗ. ОСМ. школе)

-—-севбеее -

И ако је признато да. методика појединих предмета у многоме зависи од индивидуалности појединих предавача, да разни предавачи радећи једнаком методом разне успехе постижу и да се свима методима може извесно знање стећи — опет је и то утврђено, да има најлакших и најбржих метода — којима већина предавача постиже најповољније успехе. Онако исто као и у обичноме животу што се сваки пут — процес и рад који је нај-