Učitelj

ШАРЕНИВЕЗ 235

Како смо казали да се зову јабуке, крушке, грожђе, цвеће и дрва: (Казали смо да се зову биљке). Је ли ово биљка % — |Показујем насликану јабуку). (То није биљка). Ко зна како се ово зове 2 — Како се зове све оно што је насликано 2 — (Слика). Ко је још видео коју насликану биљку“ — Коју сте животињу гледали насликану 2 — Може ли се насликати ствар — Коју сте ствар гледали насликану 2 Имамо ли ми још каквих слика у школи г — (Имамо слику св. Саве; краља Александра и т. д. Је ли ово истински Св. Сава — А је ли ово истински краљ Александар 2 — Видите децо, и људи се могу насликати на хартији, плајвазом или бојом. Ко зна како се зову они што сликају људе, ствари, животиње и биљке — (Зову се сликари или цртачи), Чиме они цртају 2... Волите ли ви да цртате% (Волимо). — Извадите таблице! Побришите их! Пазите да цртамо! Хајде прво једну ствар! Коју највише волите 2 — (Сад учитељ показује прту по црту, а ђаци цртају). Хајде једну биљку ! (Учитељ црта дрво са по две рачве. У гранама нацрта кругове, то су му јабукеј. — Хајде једну животињу ! Ето овако се црта свињче! — Напртајте сви! Побришите таблице! Оставите их у клупу ! Скрстите руке! — Шта сте сада побрисали; (Побрисали смо слике). Може ли да се побрише изистинско свињче% — А крушка г — А ствар: — Па шта се може побрисати 2 — (Може се слика, побрисатиј Може ли се слика ухватити руком % — (Не може). А може ли се скинути са хартије и оставити на друго место 2 — (Не може). Можемо ди слику чути ушима; — (Не можемо). А чиме познамо слику % — (Очимај. — Чиме цртамо слику: — (Руком и крижуљом). Како се зову они што цртају лепе, велике слике 2 (Зову се цртачи или сликари). Умете ли и ви да цртате лепе слике -- Је су ли баш онако лепе као ове на дувару 2 — Јесте, ви још не умете да цртате лепе слике, ви сте још мали сликари и цртачи, па вам и слике нису онако лепе, као оних великих цртача, али ако будете пазили, ви ћете мало по мало научити да цртате као и они.

(НАСТАВИЋЕ СЕ). м. Ј.

и

ШАРЕНИВЕЗ.

ПРЕДАВАЊЕ ЗА пл РАВ, ЖЕНСКЕ ШКОЛЕ.

=

1 Љечај,

Нашим учитељицама већ је познато, да је за шарени вез потребно : двожично шупљикасто платно или канава, игла са затубастим врхом и широким ушицама, вуница угасите боје, напрстак и маказе.

Но ако шупљикавог платна — канаве (сл. 1.) не можемо набавити, помажемо се и обичним пунијим платном, кад на сваке две жице у накрст (у дужини и ширини) по једну извучемо (сл. 2: '