Učitelj

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ КЊИГА И ЛИСТОВА 25:

и фонетички правопис, чега до сад није било у хрватској књижевности. О овој новој појави у хрват. школ. књижевности вредно је да проговоримо коју реч и да нлше читаоце упознамо с овом првом књигом хрват. основ. школа.

Књига ова подељена је на два готово једнака дела: први део је „почетне вјежбе у писању и читању“ што је у ствари буквар; а други део су „чланци за читање и грађа за зорну (очигледну) обуку“ што је као наша читанчица за [ раз.

Први део се дели на 4 ступња. У та 4 ступња налазимо ово:

Први ступањ. Ту су рукописна мала слова писана усправно. Одмах на првој страни су писмена % и (и уј и то у првом реду оба слова, у остала 4 реда иста слова разно комбинована, да се деца уче познавати и читати их. Све је то на првој страни исписано врло крупно, управо су слова висока читав сантиметар. После овога долазе остала слова опет крупно писана, али не као она прва, него за половину истих (5 мм.) Свуда на средини је написано ново слово, а испод њега долазе писани редови за вежбање у читању. |

Цела књига нема никаквих илустрација, не стоји код новог слова и слика, која би потсећала на ново слово, нити је свако слово заузело по једну целу страну као што је то у нашем буквару. Како је код првих слова мало речи, које се могу склопити од изучених слова, то је испод њих и мало вежбања за читање. То је узрок те су одмах на другој страни 4 нова слова; ђ, 6, |, 5, а на трећој страни 3 нова слова: о,а, а, Али, што се даље иде, све је више речи за читање испод новог слова, те доцније има да и целу страну заузима једно слово са оним вежбањем за читање код истог.

Слова се уче овим редом: ђ це, , 6, од а,а,:ј, д.п, т, “0, %р, ћ, ВР; с Сл [00 8. 5, 22. 2. Прота са [0 пе. Речи и мање реченице, које су испод слова као вежбања, махом су биране таке, које немају много слогова и нарочито су биране речи у којих слогови немају више од два гласа. Код првих 10 слова има само слогова од % слова, а даље тек гдегде се може наћи и слог од 3 слова. Тек кад се пређе половина слова почну се чешће јављати слогови од 3 слова, па и ту су махом самогласници у средини, што знатно олакшава шчитавање. Слогова пак од 4 слова, тако рећи, свега је неколико. Ове пак речи у овом делу буквара раздвојене су цртицама на слогове, а запетама су опет одвојене поједине речи или реченице једна од друге.

Овако одабирање и удешавање речи и реченица за вежбање у читању, нама се чини, да је врло добро. Деци је тиме врло много олакшано читање, нарочито шчитавање, јер су речи лаке, лаки слогови, а уз то крупна округла слова и довољно размакнуто слово од слова и слог од слога. Све ово изгледа на први поглед да је ситница једна, али деци то никако није ситница. Учитељи који су радили у [ разреду, знају како је

УЧИТЕЉ И