Učitelj

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ КЊИГА И ЛИСТОВА О

ове године почела уводити овакав нов правопис и већ се издају потребне наредбе за то. Тиме се хрватски правопис толико изједначује са, српским, да их управо разликују само слова.

Новина је у овом хрватском правопису и то, што се ђ не пише ај, него 4, као што је Даничић предложио.

Кад свему до сад реченом додамо и то, да је ова књига штампана на врло јакој, сатинираној артији, да је штампана укусно и брижљиво, без штампарских погрешака, да је прошивена жицом и повезана у тврде корице, онда се с хвалом мора признати да је, с врло малим изузетком, учињено све што се могло учинити да ова књига буде и садржином и израдом онака како се само пожелети може и како доликује једном издању земаљске владе. Д 5.

Просвјета, лист за цркву, школу и поуку, уређује Ј. Сундечић, штампа се у државној штампарији на Цетињу. Излази почетком сваког месеца у свескама од 2—%', табака вел. 8%, цена на год. 3 Фор. 1 свеска, за новембар 1892 г.

Нашим читаоцима познато је да је до 1889 г. излазио на Цетињу лист под горњим именом, а под уредништвом бив. министра просвете у Црној Гори, пок. Јов. Павловића. Онда је овај лист био званичан орган мин. просвете. Сада се пак исти лист опет покреће не као званичан и под уредништвом Ј. Сундечића, а доносиће чланке просветне (оригин, и преводе) с поглавитим обзиром на културне прилике Црне Горе. Сем тога доносиће народне умотворине поглавито из Црне Горе.

У првој свесци су ови чланци: Примедба, од уредништва; Нешто о просвети у опште, од Сучдечића; Седам тајни новог завета, превод ; Владике зетске и црногорске, од И. Руварца; Из моје буквице, од Сундечића; Некролог пок. Исидору митропол. новгород., петроград. и Финланд. Народно благо: народне причалице, народне пословице, од И. Златичанина. У листку : доноси ова свеска разне белешке из рада на просвети у Црној Гори и др.

Прва свеска је одабране садржине и брижљиво је уређена, те нам се чини да ће овај лист бити ваљан, а заслужан је пажње и потпоре и од нас из Србије.

„Маргедак“ педагошки лист, који излази у Загребу, донео је из 1. свеске „Учитеља“ у изводу чланак нашег уваженог сарадника г. Ч. Мијатовића о енглеским учит. пензијама. Уз то је прештампано и писмо г. Мијатовића уреднику овог листа. „Маргедак“ се чуди како да енглески учитељи још нису били осигурани пензијом и додаје, да се у по нечем не би хрватски учитељи мењали с енглеским. Тако је, али би се с платама које има знатан број енгл. учитеља мењали и ми и они.