Učitelj

ЈЕДНО ПУТОВАЊЕ КРОЗ ВАСИОНУ 318

Наше је путовање кроз пределе планетског система већ крају. Ми смо све његове становнике посетили, а сад смо ради, да продужимо наш пут напоље у васиону — ка миријадама, сунаца !

ТУ. Звездани свет.)

Летимо даље, напоље из овог простора. Далеко, далеко у просто-. рију ! Земља са својим малим маленкостима, је давно ишчезла, заборављена. И само Сунце са својом великом системом је остало далеко иза нас, скоро скривено у тамној просторији, На крилима кометским летимо једној звезди, најближој.

Ево нас! — Стигосмо !

Али, јесмо ли мерили; јесмо ли осетили дужину пута, који су наше мисли прелетеле; — До нашега Сунца има 20 милиуна миља. До најближе звезде 225.000 пута толико, или 414 билиуна миља!

Сунчев систем изгледа нам велики, даљина огромна, што нас раставља од Марса Јупитера и Сатурна. Али сада са најближе звезде изгледа нам цео систем, само једна једина — тачка. 3.700 сунчаних система, могли би стати у оној просторији, између најближе звезде и Нептуна.

Кад би се догодила каква експлозија на овој звезди и кад би до нас допро њен глас, морао би три милиуна година путовати, па да га ми чујемо.

На пелој се Земљи годишње обере 3.000 милиуна фуната памука. Један лот памука Фино испреден даје конац од једне миље дугачак. Кад бисмо цео памук што се за 50 година обере, на овај начин испрели, добили бисмо конац дугачак до најближе звезде.

Даљина најближе звезде стоји према једној миљи, као 190.000 година, према једној секунди. Замислимо нашу Земљу у величини једног грашковог зрна у руци, најближа нам је звезда према том размеру 1.700 миља далеко. Ако би зрно грашково било на северном полу земљином, најближа, би звезда била на јужном полу земљином.

Светлост, која пролази у свакој секунди 40.000 миља, потребује 37, године да са најближе звезде, најближег суседа сунчевог, до нас дође. Сиријусова светлост путује 17 година док до нас дође, светлост са Веге 18, од поларне звезде 60, а од Капеле 71 годину.

Мало ће нам помоћи, кад кажемо, да је Капела од нас далеко 90 билиуна миља. То је само један број, реч, коју доиста чујемо, али чије значење не можемо да схватимо, Али опет да макар и блед појам о тој даљини добијемо, замислимо, да је железничка пруга од Земље до Капеле и да се возимо брзим возом, који прелази десет миља на сат. За три недеље обишли бисмо целу нашу Земљу. За седам месеци стигли бисмо на месец. Али кад бисмо стигли у далеки свет — на Капелу 2

5) Упореди Фламарион: Авгтопопле роршајге. Рат 1880.