Učitelj

368 ГЛАСНИК

Школе и кафане. — У Белгији има на 6,000.000 становника 5000 школа. а. 30 пута више кафана и механа, т. ј. 150.000. Према томе долази једна школа на 1176 становника, а једна кафана на 39. Ну када се узме у рачун да су те кафане готово само за људе а не и за жене и децу, онда излази да сваку кафану издржава 15 људи. У свима овим кафанама продато је прошле године за 225 милиона Форината пића. То је управо трећина од оне плате коју радници заслуже. — У Немачкој и Француској долази једна кафана тек на. 250 душа.

И код нас по варошима је готово свака трећа, четврта кућа — ка-

Фана, али хвала Богу нисмо још стигли Белгију. Не дао Бог ни да је у томе стигнемо.

ДОБРОТВОРИ

+

Београдска општина одредила је 1000 дин. као прилог за споменик Гундулићу у Дубровнику. па

Момир Боројевић бив. грађанин панчевачки преминуо је пре неког времена оставивши после себе повеће имање. Завештањем својим оставио је 5000 Ф. на потпомагање осиротелих и изнемоглих панчевачких занатлија.

Александар пл. Трифунац преминуо пре неког времена и оставио је: поворишту у Н. Саду 200 Фор., срп. учит. конвикту 200 фор. срп. школ. Фонду у Чакову 300 Ф., срп. сиротињи у В. Бечкереку 2000 Ф., православ. сиротињи у Гилиду 200 Фор. у Доцу 100 Ф. Осем тога на самртном часу сетио се познатог патриоте Србина, Светозара Милетића и оставио му је 1000 Фор.

Олава добротворима !

Јован Бошковић министар прдсвете и црквених послова преминуо је 25 ов. м. у 59-ој години живота свог. Пок. Бошковић био је познат како у Српству тако и на страни као радник на књижевном и просветном пољу. Његовом смрћу српска књижевност претрпела је осетан губитак. Као министар обећавао је извесне реформе у просвети, али није доживео да их оствари. Стечени леп глас о пок. Бошковићу потамнео је много после оних премештања, отпуштања и гањања учитеља и професора, што је вршено за време његовог министровања.