Učitelj

720 неосв –М 2 РОА

појми до ситница, или се добије најпре таман појам, па се после све више и више разјашњава и објашњава; Ако би пристали на психолошку истину течења целокупнога знања, па и облика, предмета и ствари, онда бисмо морали одобрити и стари пут учења азбуке у основној школи. Јер је признато, да масу знања, и појмова не добијамо од првога утиска и јасно и верно, него се та јасноћа тече мало по мало новим посматрањем предмета, и тера до савршенства једнога ботаничара (за биљеј, зоолога.

(за животиње), вајара (за облике људске), сликара и т. ад.

Тиме се даје протумачити и пут човештва у писмености, јер од хијероглифа, где су се изговарале читаве речи, па све До најновијих времена учена је азбука гласова укупно на, једној штици. Сви гласови показивани бу један, други, трећи и десети пут, докле се нису научили.

Оваком раду противи се друго психолошко правило које каже да маса непознатих предмета не задржава довољно пажњу на једноме, да многи утисци не праве јаке везе у свести, те св могу и више пута понављати, а да се опет не запамте. Свакојако и ово правило има веома велику вредност. Зато се учење целокупне азбуке од једном не може усвојити. И онда остаје ди се тражи пут, на коме ће се моћи највише моћи оба ова начела приближити. Да се тражи средина, у којој се налазе истине у свима научним питањима.

Да би се избегло нагомилавање многих утисака, који сметају појимању и памћењу, а да би се и с друге стране приближило захтеву понављања, треба по моме мишљењу поћи од кратких речи. у којима ће бити по два три гласа. Склапајући из тих познатих гласова само по неколико речи, треба приступати новим речима, у којима ће поред познатих гласова долазити и непознати. Једнога часа могу се показати по 9—3 нова гласа, и слова. На њиховим елементима — цртама — наставник ће се мало задржати, ипошто су они прости, у кратко упоредити са, познатим сличним елементима познатога слова. На тај начину 50—60 лаких речи, које стоје испод слика, може се сваки глас и свако слово поновити 4—5 пута, што ће бити довољно за, памћење простога облика свакога слова.

Ну да овакав рад буде од користи, да се облик појединих олова схвати и запамти, потребно је још и других радња, које ће бити репетиција првога рада. Потребно је стварање слова, и речи из дрваца и цртање свега на таблици.

Према томе нов метод у почетку читања био би овај:

!. На свакој страни буквара стоје три слике испод којих су само почетна слова састављена из најпростијих црта.