Učitelj

~а “„~ НРОВВ ОМ ОТОНА

што се радило, после се направи та реч од дрваца, и најпосле се нацрта та реч. Тако у место једнога сувопарнога и апстрактнога начина расклапања речи на гласове, долазе још два у којима учествује и рука и око и мисао. И у место што би ученика, терали да нам са досадом понови по други и трећи пут сваки глас растављене речи, ми то са највећим интересом извршимо прављењем речи од дрваца п цртањем исте речи. У место једне радње три, у место апстракције конкретност, у место индиферентности стварање, у место заборава цртање и све то занимљиво, весело и са највећим задовољством. То је олакшавање досадног усменог расклапања речи на гласове, то је олакшавање и тегобнога писања писаних слова. На тај, п само на тај начин може се олакшати највећи терет данашњега почетка Буквара.

Учитељи српски, мислите о овој новини, тражите разлоге за

и против ње,и ако видите да је за стоти део боља од старога начина, извојујте јој победу, јер ћете олакшати њоме учење и један корак унапредити наставу у Буквару, те показати и осталим народима да од њих у чему било можемо бити напреднији!

Да се Е оваквоме раду, који сам горе споменуо, није потребно (као што је било до сада) да се деца науче ра-

стварати сваку реч на гласове, нити у томе проводити по 90—830 |

дана. Баш то досадно расклапање речи на гласове хоће да се овим радом и избегне. За овакав рад, за почетак овога Буквара. не треба више од 2—3 часа растварања речи на гласове. Чим се опази да већина ученика може погодити која је реч изговорена у гласовима, па ма то биле и најлакше речи, одмах ће се приступити раду са Букваром.

5. После свију ових радња може доћи и прављење и цртање оних речи, којих нема у Буквару, а које учитељ сам смисли. И оне треба да буду лаке и просте и да су само од познатих слова састављене. Тако првој страни на којој су слова о, к, 6, и речи: око, кос, соко; може учитељ додати и речи: со, 06, сос, сок и пошто једну по једну растави на гласове, написати _их на табли и рећи ученицима да их нацртају на таблицама. И овакав рад, као и репетиција изучених слова и речи у Буквару или са дрвцима или цртањем биће најзгодније занимање ученицима у оно време, када се наставник мора бавити са. другим којим разредом.

(СВРШИЋЕ СЕ)

1