Učitelj

748 АНЕГДОТЕ ИЗ ДЕЧЈЕГ ШКОЛСКОГ ЖИВОТА

— Играли смо се. Бирамо капетана, кметове и одборнике — рече М. Остали се насмејаше.

— Па, јесте ли свршили изборг рекох смешећи се.

— Нисмо још. Изабрали смо капетана и кметове, још имамо одборнике да пзберемо.

— Кога сте изабрали за капетана 2

— Ђ. — одговорише, 7 — А за кметове 2 О фин ==

да тим, на мој захтев, испричаше ми како то раде. Казаше ми, да се у тој соби гласа; ту је бирачки одбор и ћата. У другој соби су гласачи, а она двојица код врата да су пандури. Они из друге собе долазе овдви гласају, а ћата бележи, па ко добије више гласова онај буде изабрат.

Пре овог избора, у ђачком стану, било је неколико избора у селу. Деца су то видела и слушала од очева и ето подражавају им. Деца су прави мајмуни у подражавању. Што год виде да старији раде то раде ч они, било добро или рђаво. Подражавање је важно у образовању. Ја ово · подражавање оставих деци, оставих да се играју даље и одох, размишљајући какви ли ће, Боже мој, ово бити грађани кад одрасту.)

Власина К. Јов.

АНЕГДОТЕ ИЗ ДЕЧЈЕГ ШКОЛСКОГ ЗЊИВОТА

Највише се анегдота може покупити из дечјег живота, јер деца су искрена па рекну одмах што мисле и брза су на одговор, а често схвате наша питања друкчије или помешају појмове, те обратно рекну неку реч.

У шк. животу такође често има врло смешних одговора дечјих, који нам износе њихову душу, или нам показује наша нејасна, неразумљива или сувише брза питања. Више пута се морамо чудити: кад мислимо да су нас деца добро разумела, а неко са свим обратно говори, често пута врло смешно, те место да се љутимо морамо се насмејати.

Ево неких примера.

1) Не дао Бог, да и њино колено само гласа, бира, мења управе и тера политику као што у наше доба тако много и често бива, Ми доносимо ову, белешку из шк. живота да се види, како је код нас тога гласања тако много и често, да су се и деца већ томе раду научила. Ми пак мислимо да би боље било, и да би се учитељ срећнији осећао да је затекао ђаке како подражавају родитељима у орању, сејању, калемљењу и другом кориснијем раду. — Ур.