Učitelj

114 НОЛОЖАЈ УЧИТЕЉА

за школе није било, него су се псте смештале у црквене или ошштинске кућице, а по негде су узимате у најам приватне куће, које ни мало нису биле боље од првих. На неким се местима учитељ селио из куће у кућу оних људи, чију је децу обучавао. У тим кућама није тада било собе, него је учитељ са ђацима седео око огњишта и ту су учили, зими, и на ружном времену, а лети у хладу каквог дрвета.

Доцније су се почеле подизати нарочите грађевине за школе, али и онв нису одговарале потребним условима који се траже. Те школе нису као ни данашње задовољавале ни хигијенске, ни педагошке захтеве.

Истина 1844 године изађе «Устројеније јавног училиштног наставленија» у коме се између осталога вели: «Општинама, се ставља у дужност школе педизати, здања за њих градити. са свима потребама снабдевати и учитељима плаћати. Селске школе састоје се из три, а варошке из четири разреда, и сваки разред траје по годину дана, а подељен је у два полгођа >»

Поводом овог «наставленија» власти су почеле нагонити општине да зидају школе. Ну те школе зидане су онако од ока, како се то свидело онима који су их зидали. И ако су те грађевине често пута стајале по 1000 и више дуката, ипак нису ни оне одговарале захтевима школе. -

То је све трајало до 1854 г. Тада попечитељство просвете, видећи да народ подиже зграде за школе које не одговарају условима, изда поменуте године прва «Правила за грађење школа» — и направи три плана по којима ће св од сад школе зидати.

14 Дец. 1855 год. изађе наредба да само она места у којима има 400 домова могу зидати школу по плану и од тврдог материјала. Та се наредба измени 1863 год, законом о основ. школама, којим се више није тражило 400 домова за отварање школе, него да има само 25 ђака.

Тим се законом наређује да школе буду простране, светле и здраве, и не морају бити од тврдог материјала.

Најјачи разлог за ово наређење био је тај, што су многа. места желела отворити школу, али нису могла сазидати школу од тврдог материјала, јер је скупо стајала, и овим се законом хтело томе доскочити. . |

Тај закон од 1863 год. трајао је све до најновијег закона, о основним школама 1881 год. Те је године Министар просвете у договору с Министром грађевина, и главним Просв. Саветом прописао «Правила за грађење школа.» Та правила важе и данас. У њима је прецизно одређено на каквим се местима