Učitelj

О УЧИЛИМА 182

не предетавља стварне количине, него замишљене куглице, и због свог склопа једнострана је и брзо досади.

УТ. Познавање природе.

Ако не узмемо у рачун разне збирке из природе, које се негде праве по начину, који смо раније испричали што има у неколико можда школа у нас и изузев екскурзије, једина су учила из овог предмета у Ш и ЈУ разр.

1. анатомске слике човека и

2, шрајберове слике.

Анатомеке слике као и библиске имају може бити само варошке по неке школе. Оне се и тамо где их има не дају на употребу, те су једно средство, за које настава наша и не зна. То су слике пластички израђене од артије и бојама, и представљају у маломе али са подражавањем по облику и боји човеково тело и спољашње му и унутрашње делове. Што су сем стварних учила, која постоје и у животу ове анат. елике једине пластичне од свих учила у наб вреди њихову појаву 3абележити. Шрајберове слике јесу слике у бојама, које представњају цело животињско царство (сем човека) и део биљнога, Има их 20 мапа, а на свакој по 8 карата са сликама једнога рода или племена из зоологије. Прилепљене су на платну и на двема петљама висе о зиду. Свака посебна слика или карта или окно велика је од прилике до 50 см. у дужину и толико. у ширину. Рађене су 1814 г. у Панчеву и копија. су по немачком, што им п имб каже. Због равних боја, шаренила и богаства насликаних јединака подесне су за гимназије али не за осн. школу. Оне су за ден. наставу претрпане, одвлаче пажњу са главног предмета и расејавају. децу. Јединке, које се по програму морају учити, израђене су ситно без: виђенијих разлика и у друштву са сличним себи, те се губе у шаренилу нарочито, што нису за себе истакнуте. Вреде Шрајберове слике као украс школски, али нема, места употребљавати их за главна предаг вања, већ онда, кад се оће да изуче и сличне јединке. Ове би слике требале да буду тако израђене, да представљају сваку јединку, која се учи за себо. Толико о њима.

ИЕ Цртање а краснописћ

За цртање су учила, лењири разних облика плајвази и цртанке. Цртанке су погрешно рађене од меке им глатко артије, те отежавају повлачење потеза и тешко се бришу гумом. На њима су на сваком другом листу и прегледалице, које су рађене непоступно, те су више за гимназије. |

Краснопису служе у свези са срп. језиком прописи и прописниме државнога издања подељене по линијама за поступно писање у више. бројева. На корицама носе слике разних важних лица из наше историје.