Učitelj

ШКОЛЕ У СРЕМУ И БАЧКОЈ 189

6: школе у СРЕМ ОР А =

изузетком, све веронсповедне школе у комуналне. Данас се налазе вероисповедне школе само још у Карловцима, Беочину, Черевићу, Земуну, Митровици, Осеку и Винковцима.

Нема спора, да је и ово један доказ више, да се баш истински смета напредовању и подрива опстанак српском елементу, у овој чисто. српској покрајини. Кад би дозволила'нужна обазривост, да се још више и потпуније о овоме каже, онда би и сувише био провидан смер оних људи, који нас обасипљу уверавањем, како гаје своје симпатије спрам своје браће, Срба! -

По политичкој подели Срем се дели на срезове; а по автономној на протопрезвитерате. Нама је, без сумње, автономна подела милија, , јер она има за наси дубљег значаја, па по њој ће се мало ниже и констатовати: колико су у коме месту походи српске деце веропсповедну и комуналну школу. Свакако, ови ће подаци имати за нас особито интересовање — нарочито с националног гледишта.

Пе автономној подели Срем се дели на четири протопрезвитерата; Карловачки, Земунски, Митровамти и Вуковарска. Према томе, важно је: сад знати: колико српске деце иде у коју школу, у појединим местима. у сваком протопрезвитерату, а то ће пак најбоље показати овај статистички преглед :