Učitelj

ШКОЛЕ У СРЕМУ И БАЧКОЈ 145

Ц Основне школе у Бачкој

И у Бачкој деле се основне школе на вероисповедне п комуналне. | Али у Бачкој, после темишварске епархије, има највећи број српских веропсповедних школа. Да нису још, противу воље српског народа, покомунаљене школе у чувеној Шајкашкој, односно у протопрезвитерату жабаљском, данас би у Бачкој био највећи број ери. вероисповедних школа, разуме се, у целој митрополији Карловачкој.

За потоњих 50 година, број вероисповедних школа знатно је порастао. То доказују ови подаци. Године 1843 било је у Бачкој 68 вероисповедних школа а године 1864 било је 103. Данас пак има у Бачкој 182 школе, које имају чисто вероисповедни карактер. Број ових школа био би знатно већи, да се није 1816 г. приступило покомунаљивању српских вероисповедних школа у Шајкашкој. Али ипак, поред свега тога, срп. веропеповедне ликоле у Бачкој јаке напредују, што лепо илуструје свест српског народа у овој богатој покрајини српској. Још се већи напредак ових школа у Бачкој показује и по томе, што се у новије време деле све више и више на засебне мушке и женске школе. И тако данас пма у Бачкој 34 мушке и 22 женске школе. Метовитих пак школа (где иду у школу и мушка и женска деца заједно) има 16.

Историја 'развитка основних школа у Бачкој казује нам, да је године 1848 ишло у школу 5.088 срп. деце; године 1864 ишло је 8.828 2 године 1878 ишло је у школу 10.172 срп. деце. Данас пак идеу Бачкој у основ. школу 16.094 срп. деце; а то је заиста леп напредак.

Школе су у Бачкој праве палате. Својом спољашношћу чине украс месту, у коме су; а унутрашњим распоредом потпуно одговарају сврси за коју су п подигнуте.

По автономној подели Бачка се дели на четири протопрезвитерата: Новосадски, Старо-бечејски, Сомборски п Жабаљски. У појединим местима, ових протопрезвитерата, иду српска деца у школу овако: |

УЧИТЕЉ 5 ; 10