Učitelj

ДЕЧИЈЕ ИГРЕ 155.

кога је дотакнуо или ударио морати да седи, а онај, што седи да га чува,

По што се тако један по један растуре, онда се овај, што чува непрестано окреће и чува се да га неко не узјашш или да га не лупиУ исто време чува и онога, што седи. Ногама се непрестано праћака, ако би му се ко приближио, да га ногом удари, или дотакне, и тако да се чувања пзбави. Остали играчи опколе га са свију страна и вичу непрестано „удрите бре!“ „удрите бре!“ По неки се од њих учини, као да ће ударити чувара, ла појури поред њега. Док се пак чувар заносе и чува од онога што је поред појурио, други уграби прилику и удари га. или га узјаши. Непрестано играчи трчкарају око чувара и тиме вребају прилику да га ударе. Често чувар пусти појас или уже цело и појури за неким, ако га удари онда се избавља:; али за то време остали 66 окупе око онога, што седи и туку га. Овако иде пгра докле онај чувар. не удари пли дотакне некога, а онда као што рекох овај седи а онај што је седео чува.

Вештина се састоји у варакању онога, што чува, а тако исто пи у варакању оних других играча, који варакањем маме чувара. За тим вештина се састоји п у вештом чувању пграча да их чувар како ногом. не дотакне или удар а при том да овај чувара узјаши или удари.

Вика ч најживљи покрети прате о:у игру. Игра је мртва, ако нису окретни и досетљиви играчи, да разним покретима тела и речима заварају онога, што чува. Тако један каже „удри за Стеванеј“ а он док погледа на Стевана, овај га ошине ит. д.

У овој игри ради цело тело, јер при трчању не остаје ни један део теда, а да се не покреће и да не ради. Вид и слуг такође много ради како код чувара, тако п код играча. Чувар мора очима да гледа и ушима да слуша, хоће ли неки поред њега да про јури и да удари; а играч опет мора пазити да за њим чувар не појури или ма како да га не дотакне пли удари.

Дисање, крвоток ц знојење је много јаче, од обичнога стања. Све се пак одмара, кад играч на средини седи. Ноге у овој игри највише раде: па онда руке, очи, гласне жице и плућа а не мање кичма и остали делови тела, која се вежбају гипкости, окретности, хитрини, издржљивосети и т. д. Ну, не само тедо, у овој пгри развија с и дух и то у од важности, издржљивости, п комбиновању планова, како ће чувара заварати. Једном речи овде ради машта, разум и воља.

У ошште, ова је игра веома корпена пе развитак како телесни тако. х духовни.

Л. Поповић. УЧИТЕЉ.