Učitelj

УЧПТЕЉСЕО УДРУЖЕЊЕ 1

разили, да је књига као Пенхолошка расправа добро израђена, само јој оскудева подесан преглед и подела.

Према овоме Гл. Одбор би откупио ово дело, ну како се у редак цији „Учитеља“ налазе три учитељ. издања, — књига — у великом броју нераспродата ; како на књизи г, Окановића, стоји: „Издање св Јов. учит. збора“ — Главни Одбор је решио: да се књига „Воља и осећања“ откупи у томе елучају. ако св. Јов. учитељ. збор у року од шест месеци. прими на себе, да врати суму дату за књигу по захтеву пишчевом.

() овоме известити г. Окановића.

( овим је састанак закључен. Председник Главног Одбора,

Деловођа, __Н. Р. Поповић Коста И. Димитријевић.

нај пјавввВ

пОВОвС И.

=

Пројект закона о основним школама. Израда овога пројекта у Га. Одбору свршена је. Гл. Одбор позвао је око 20 искуснијих учитеља па унутрашњости и десетак учитеља из Београда да саслуша и њихова мишљења о спремљеном пројекту, како би пројект био што потпунији. Овако састављен пројект предаће се г. министру просвете а после п публиковати. За сад можемо јавити само толкко, да су, при изради овог пројекта, узети у обзир сви захтеви наставе и наставника.

Награда најбољих учитеља. Окружна скупштина окр. топличког решила је да награди 4 наставника у свом округу, који буду поетигли најбољи успех у својој школи на крају шк. године. Награде су: 400, 300, 200 п 100 дин. Честитајући и благодарећи Топличанима за ово признање п награду тешког учитељског рада напомињемо, да стални одбор тога округа раније промисли о томе, да у томе округу неће бити један ревизор свима учитељима, те ће у неколико, и мерила оцена бити различна од разних ревизора. Учитељима, пак, јављамо да је ова мисао и раније унета у спремљени пројекат, само с том разликом, да окружне скупштине могу награђивати најбоље раднике не само у школек м раду него п за ручни рад, и раду пољској привреди.

Српска црква у Бечу. 3 Октобра освећена је српека црква у Бечу, коју су подигли добровољним прилозима тамошњи Срби. До цркве подигнута је и велика кућа за стан свештеника и за издавање под кирију, да се тим црквени трошкови подмирују. Црква је подигнута међу знатним зградама по Србе. У непосредној близини је дивна палата коју је пок. Кнег Михаило поклонио својој жени Кнегињи Јулији, и Траунова кућа у којој је много година живео п умро Вук. Ст, Караџић.