Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 225

лати. Где се год овако заједничко живљење заведе, 0 томе ће се одмах п министру просвете знања ради јавити.

Ако ли се деца не хране, него само ноћивају у школи, опет ће се на исти начин школски одбор побринути о свима њиховим потребама и -о домаћем реду у њихову стану.

16 Ученикњи.

Ма 09. Свако дете у Србији дужно је учити се у основној школи за сво време које је овим законом одређено Министар просвете дужан је старати се, да ова законска, одредба што пре у живот уведе.

Чл. 40. У основну школу уписују се деца у варошима : од навршене седме, а у селима од навршене осме — до навршене једанаесте године.

У забавишта уписују се деца од навршене четврте до навршено седме године.

Чл. 41.

Упис деце у основну школу врши школски одбор сваке године од 1 до 15 Августа, по чл. 31 овог закона.

Ча. 22.

(вако у школу уписато дете дужно је уредно у школу долазити. За оправдање изостанака служи болест, немоћ или други озбиљни узроци, који се морају учитељу доставити и он их цени, да ли су оправдани. Као један изостанак рачуна се једно пре или после подне, Чешћа закашњења могу се рачунати као један изостатак, |

Чл. 48.

Све неоправдане ђачке изостанке учитељ је дужан саопштити Школском Одбору на првој седници по учињеним изостанцима, а одбор ће за њих родитеље или стараоце кажњавати.

Први пут казниће се опоменом; други пут новчано од 1—4% дин.: трећи пут од 9—8 дин.; четврти пут од 9—10 дин. и даље се ова поеледња казна увек удваја — све у корист школске касе.

Новчане казне могу се заменити затвором, рачунајући по 8 динара за један дан.

Чл. 44. (Сваку изречену казну мора школски одбор саопштити кажњеном

треко општинског суда у року од 5 дана. Док се једна казна не саопшти, другом се не може казнити.