Učitelj

226 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

На 58.

Ако би учитељ или учитељица био квалификован као слаб радник у једној години, онда му се та година не може рачунати за добијање периодске повишице.

Ну кад у једној периодској повишици учитељ или учитељица добије две слабе квалификације, онда се отпушта из службе, ако нема 10 год. службе, а ставља у пензију ако има десет или више година службе.

! Чи 59.

Осим своје редовне плате, коју учитељи добијају по одредбама, овога закона, могу се давати учитељима и нарочити додаци, по месту. службе, из призрења на тегобу или важност службе у томе месту. Оваква места могу доносити 250 или 500 дин. годишње. Ну чим се учитељ с тога места премести на обично место, које нема права на додатак, бн тим губи и право на додатак, а промаће га онај који дође у то место. Која места имају право на овај додатак решава Управа Осн. Школа.

Чл. 60.

Учитељице се постављају у забавишту и женским основним и приправним школама.

Чао би

За научно и практично усавршавање учитеља и учитељица одређује се о државном трошку нарочити течаји у земљи и на страни. За ово ближа наређења прописује Министар просвете на предлог управе осн. школа,

Чи 762

Учитељи су дужни певати на вечерњи и служби недељом и празником само у оним црквама: где нема црквених певача, где је мање од два свештеника, и где црква није даља од 2 к. метра од школе. За певање у цркви црквена каса плаћа учитељу од сваког доласка по 8 динара.

Потребне прописе о овоме, и у опште у идењу учитеља п ученика у цреву, издаје Министар на предлог управе основ. школа, а у договору са духовном влашћу.

Ол. ба:

Кад се први пут уводи у дужност, учитељ ће се уз чинодјејство меснога свештеника пред школ. одбором у школи заклети на верност земаљском владаоцу и Уставу, на послушност законима и законитим наредбама власти, на усрдно вршење учитељеког позива и на владање,. којим ће се клонити свега онога, што се не би слагало с позивом његовим. Ближи формулар ове заклетве прописује Министар Просвете.