Učitelj

+ УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 229

11. 49.

Казну сталног надзорника на жалбу учитеља одобрава, мења или поништава Министар Просвете на предлег Управе Осн. Школа, а казну Министра Просвете, Државни Савет,

Чл. 80. Отпустом из службе не могу се казнити никако учитељи, који су навршили 10 година учитељске службе. Такви се учитељи могу само онда отпустити, ако буду осуђени земаљеким судовима на затвор већи од 6 месеци за преступ или 310чинства. Ча 51.

Ако кажњени учитељ проведе три године у непрекорном владању и не заслужи. никакву казну ; онда све казне губе снагу и сматрају се као да нису ни постојале.

Учитељ, који је отпуштен, може се опет вратити кад Управа нађе да се поправио и кад га предложи Министру Просвете за повратак у службу.

62 " Породици: умрлих учитеља и учитељица, ма и не служили 10 година, даје се једномесечна плата на укопне трошкове. Чл. 88,

Све што је у овом закону речено за учитеље важи и за учитељице, изузев одредаба које снецијално за њих вреде.

Надзор Чл. 84.

Ради поуке и реда Министар Просвете и црквених послова вршиће надзор над основним школама преко Управе Основ. Школа и преко стручних надзорника.

Ола 50.

Управу Основ. Школа састављају пет редовних чланова: референат за основну наставу, један надзорник, један учитељ осн. школе, један профевор београдске Учитељске школе и један судија из Београда или правник професор на Великој Школи.

Осим редовних чланова Управа Основ. Школа има још два почасна, члана : једног лекара и једног инжињера, који ће долазити на седнице кад је Управи потребно њихово стручно мишљење.