Učitelj

230 У ЧИТЕЉСОКО УДРУЖЕЊЕ

Чл. 956.

Чланови Управе Основних Школа постављају се указом на предлог Миннстра Просвете за три године, а по свршеном избору, који ће се извршити на овај начин:

Референта бира сам Министар Просвете од лица која имају педагошке спреме. Остала четири редовна члана бирају учитељи и учитељице пз целе Краљевине Србије преко својих повереника. Поверенике_ ове бирају окружне учитељске скупштине и то: до 90 учитеља и учи тељица у округу по једног повереника, де 100 два, а преко 100 три повереника. Градови: Београд пи Ниш бирају засебно.

Окружне учитељске скупштине састају се 2. Јулау својим окруж- | ним градовима. Оне се саме конститујишу, гласањем бирају повереникео и издају импуномоћија. Повереници се састају 20-ог Јула у граду Београду и тајним гласање бирају 8 кандидата за редовне чланове Управе два надзорника, два учитеља са квалификацијом за надзорника ; два проФесора београдске Учитељске Шволе и двојицу судија или проФесораправника Велике Школе, од којих Министар Просвете четворицу поставља за редовне чланове Управе Осн. Школа.

Лекара за почасног члана Управе бира Санитетски. Савет, а инжињера Грађевински Савет.

Чл. 81. “

Ако на окружној учитељској скупштини не би било више од половине учитеља тога округа, онда се 14. Јула састаје друга учитељска, скупштина, и одна се избор врши са онолико учитеља, колико их на. скушштину буде дошло.

Чл. 88.

Повереници се бирају на 3 године. Ако би се којим елучајем упразнило место кога повереника, на предлог Управе Министар Просвете ће сазвати најдаље за 50 дана окружну учитељску скупштину да изабере. другог повереника свог. ОИ

та 58

Реферант, надзорник и учитељ су стални редовни чланови Управе Основних Школа. Они су стални чиновници Министарства Просвете и по одредбама овога закона, -отправља ће све послове који се тичу основне школе, сем оних, за који се овим законом тражи решење седнице свих пет редовних чланова.

Остала два редовна члана Управе долазе у седнице кад има да се реши које важније питање, које је овим законом одређено и кад Министар или два стална редовна члана затраже, да се које питање реши у седници свих пет редовних чланова.