Učitelj

КРЕТАЊЕ УЧИТЕЉА 268

Умрли:

Радул Спасић, учитељ у пензији. Рођен 1881 г. у Сјеници (Херцеговина). Свршио Богословију и 26. новембра 1859 г постао је учитељ. Служио је до 15. августа, 1891. г. када је стављен у пензију. Преминуо је 1. октобра ове године.

Михаило Николић учитељ у пензији. Рођен 1825 г. у Бољевцу (Срем). Учио гимназију и једну годину Философије и 1. септ. 1852 г. постао учитељ. Служио је до 26. јула 1887 год., када је стављен у пензију. Преминуо је 16. септ. ове године.

Павл> Стојићевић учитељ у Кули (ср млаве.) умр'о је 14 Октобра т. године, у своме месту рођења Кнежици, код својих родитеља, а 15 истог месеца сахрањен је уз пратњу многобројних сељана и учитељетва из околине. Том приликом председник млавског учитељског збора Ил. Миљковић положио му је венац израђен од попродног цвећа од стране млавског учитељеког збора, чији је био редовни члан пок. Павле, са овим речима :

Тужни скупе !

Пре десет година сваког јутра хиташе долином између Петровца и Кнежице чисто, уредно и мирно ђаче са торбицом о врату. Хиташе школи петровачкој, да у њој нађе оонове за свој живот, за своју срећу. И, као да их нађе, јер сврши основну школу, нижу тимнази у, учитељску школу и постаде учитељ. То ђаче беше Павле Стојићевић учитељ, који овако спремљен за вечни живот пред нама лежи. Да, то скромно и добро ђаче, беше мој најбољи ђак у поменутој години.

Шта бих имао да говорим о животу пок. Павла 7! Зар његов живот не личи на живот мајске руже, која се појави у најтоплијем месецу у години, која својом лепотом очара све, својим мирисом занесе све — па угине, опадне.

Драги Павле! Твоји родитељи, твоја браћа и сродници, твој учитељ и твоји другови — тешићемо се општом судбом — смрти — свију нас и молићемо свевишњег, да се твој дух насели у рају међу анђеле, тамо где му је и место, а млавски учитељски збор полаже ти овај венац и моли те да га примиш са оном љубављу и симпатијама, са којима си примио у твоме млађаном животу све оно, што је часно и племенито.

Бог да те прости !

у. УМ.