Učitelj

МАХНЕ У ВАСЊКИТАЋЊ 2(4

Ну данас баш изгледа да се у свему овоме обрнуто ради!... Претерано умно развиће и третераност дечијег умног живота најглавније су махне, које су прекрилиле данашње васпитавање.

Данас се детету пружа само што већа количина умног градива а не пита се хоће ли то његов малени мозак моћи поднети. У

Данас се ишчекује од мозга све, а не пита се да ли су му прибављени услови ма и за најпотребнију радњу његову.

Данас се не пита, какве су стазе и путови на које се материјал за духовни живот уноси, него се вамо тражи што више и што разноврсније грађе. ·

Једном речју: данас се калами глава, на стаклене ноге,.....

Нема појмова, нема умнога рада без претходних чулних утисака. Чулни утисци то је она вештачка спона, која спаја живот материјални са светом нематеријалним. Спољни свет саопштава нам преко чула своја кретања, а кретање налцег нервног система производи унутарњи свет, који спаја оба света: духовни и материјални, а тиме одржава везу између духа и тела. Нема кретања без кретања! Једна сила изазива другу. Кретањем етера изазива се кретање нервне силе, а ова изазива цео наш духовни покрет. «Ове је у свему».

Велико је савршенство природне силе у мозгу — али је још веће савршенство очувати тај компликовани и суптилни механизам и оспособити га за рад!

Мисао је једна сила. Мозак је орган који ту силу производи. Мисао је сила потпуно онака као и топлота, светлост и. електрицитет. Мозак је дивна справа, величанствено сместиште свију нервних способности, које су увек готове да се појаве чим неки узрок претвори ту потенцијалну моћ у актуално дело "Грошењем неке снаге увек се производи друга снага. са овим једнаке вредности, и ако се то на први поглед не опажа, јер се појављује у другом облику. Удар, трење, отпор узроци су који привидно уништавају већи или мањи део силе. Привидно, за то, што они тиме производе извесну количину топлоте, која

постао по реду најпре славан математичар, после природњак. писац, први беседник а најпосле велики мислилац а сав овај живот завршио се у 36 години. Наш Бранко и Његуш започињали су своје песме у 14 и 15 год. писати, па је први завршио евој славни живот у 30 а други у 37 години, И т.Д. ит. Д.