Učitelj

2

МЕТОДИЧКЕ ПРИМЕДБЕ 281

Учитељску Школу, приволела или приморала. да макар одрже потпуно оно знање и ону спрему за свој посао, коју су из ове школе изнели. А да се у школи не може потпуно све научити ни за једну струку, па ни за учитељски посао, и да нико не може бити ни ваљан ни сувремен посленик у своме позиву, који се ослони на само школско знање, то је свакоме добро познато. А кад још узмемо у обзир прилике, у које већином запада ђак Утитељ. школе, као учитељ, онда је врло природно, да ће такоме учитељу требати великог напора и борбе за само одржање оне спреме, коју му је школа дала. Јер прилике, у којима он, као учитељ, живи, већином су тако склопљене, да само помажу и убрзавају онај процес, којим неминовно пролази свако, па и млого утврђеније знање, но што је школско, ако се не понавља и не примењује.

Бачен у какву гудуру : без икакве школске књижнице; без срестава, да може књигу набавити; без интелигентне околине, из које би добио каквога импулса, да бар понавља и у раду примењује у Учит. Школи стечено знање, једном речју: потпуно усамљен и одвојен од свију чињеница, које би га постицале и помагале у његовом послу, — такав вам учитељ неминовно, мало по мало, губи и од оне готовине свога, знања, које је из школе изнео. Нешто заборављање, а нешто и занемаривање, тек свакојако он приметно корача назад.

Целе године он ради без икакве коџтроле, без икаква, постицаја и упуства, по своме нахођењу и здравом разуму. И онда се, све оне празнине, и недостаци, које је изнео из Учит. Школе, отсликавају на сваком кораку у његовом раду. Додајмо томе п све оне недостатке, којих мора бити у сваком почетничком раду, и при најпотпунијој и најбољој стручној спреми у школи. и онда ћемо имати прилично верву слику о. васпитању и настави у једној таквој основној школи, у којој ради стручно образовани учитељ. Али, како је тако је, тек целе године учитељ ради без икакве поправке.

Тек на крају школске године долази ревизор. Он је још једини, од кога сад зависи хоће ли досадање погрешке и-недостаци у учитељевом раду и даље остати те се и умножа-

вати, или ће се поправити. Он треба, сад, да бар у неколико допуни и поправи оно, што је учињено остављањем учитеља

УЧИТЕЉ 19