Učitelj

ТЕЛЕСНА ВБ АЊЕА 307

метали су се, као и други, у гимнастичким вештинама. Телесна су вежбања била срество за васпштање и образовање, п била су обавезна. Вежбања су та сопстемски почињала од 8-ме године.

6

Телесна су се вежбања делила на „палестричку“ и „орхестричку“ ; прва се састојала из вежбања гимнастичког карактера, у другу су улазила вежбања с карактером игара.

Центар свих вежбања био је т. зв. „пехтатлон“, којп се састајао из трчања, скакања. бацања копља бацања диска (котура од дрвета, камек“ пли бронзе) и борбе. Ових пет вежбања чинили су систем, који је, „зучаван годинама, био обавезан за све. Друга су вежбања била или припремна или споредна, или на послетку специјална.

Телесна су вежбања бпла у вези е извесним припремним радњама као што су: купање и трљање, мазање тела маслом и обасипање песком. Купање је у ошнте било веома распрострањено код старих Грка; палестра је често била постројена на обали какве реке или језера: пре вежбања су се обично купали, а после вежбања умивали топлом водом. Трљањем мишића припремали су себе за телесна вежбања, која су после тога долазила. Мазање тела маслом објашњују тиме, што се тако умањује испаравање и слабљење тела, а обаспнање тела ситним, нарочито за то довоженим па Мисира песком, неопходно је било да би се намазаном телу дало рапавости при вежбању у борби.

Скакање је било просто или с тешкоћама, и скакали су у даљину, висину и дубљину, користећи се у последњој прилици природним узвишицама, а по некад су и вештачки справљали све што је потребно.

Трчање је било кратко и продужно; првоме је била цељ или прећи одређено растојање са што краће време, пили за одређено време прећи што више простора. Трчали су без повратка и с повратком, с нарочитом обућом (ђон попуњев шиљцима), потпуно наоружани. У Шпарти су трчале чак жене и девојке, ма да је узимано мање растојање, око 150, место „обичних 180 метара.

Бацање копља вршило се или да сеу извесну тачку погоди или да, се што даље баци. Бацање штапова била је припремна вежба, Дужине и тежине копља биле су различне и поступно све веће. Бацање се вршило десном и левом руком.

___Бацање диска вршило се са мало узвишеног места. Диска је округао котур из разног материјала — дрвени, камени, бронзани, чешће последњи, тежак око 1:60 килограма. По неки пут су дискови били украшени Фигурама. Дисак је бацан из одређеног положаја.

Борба се водила према строго одређеним правилима и дуго је требало изучавати је. Тражпло се, да се у борби заузме сталан положај, и, крећући се према противниковим покретима, не дозволити себп да буде оџорен, а старати се да се, ради тога, употребе згодно тренуци кад противник није у сталној равнотежи ; при том су заузимане најраз-