Učitelj

808 ПРО СК ВС НАС 8 ВОЖОБ АЊА

новрсније позе, али су удари били строго забрањени. Противници су се у главном старали да обухвате и задрже руке и ноге.

Оржестрика се састојала из разних вежбања, која одговарају нашим играма, п покрети су се врштли не само ногама, већ рукама п разноврене позе. У орхестрику су улазиле игре народне, војене, религиозне.

Игре старих битно се нису разликовале од наших. То су биле игре с кругом, пиљцима, љуљашком п т д.

У колико је у старој Грчкој велака важност давана телесним вежбањима види се пз тога, што су на јавним скуповима та вежбања била главни предмет надметања. Ови скупови, који су били у част разним "боговима, уједињавали су разне државице јелинске и били су важна ч њеница за њихов развитак и цветање. Увек је такво надметање на ску повима било важан догађај; раније се припремало све што је за то. потребно било, победиоци су постајали хероји, народни јунаци, имена, су њихова слављена у народним п.смама и њима су подизани споменици. Њих су награђивали не само венцима — символичким изразима славе – већ и новцем, пензијом, ослобођењем од плаћања данка.

По тим општенародним играма старп су Грци, као што је то по нато, бројали године.

Олимпијске су игре биле посвећене Зевеу п вршене су близу њ говог храма у Олимпији. Ту су се надметали у овим телесним вежбањим пентатлон, вожење, јахање, песничање. Победиоци су добијали венце о огранака светог маслиновог дрвета.

Питијске су игре вршене у част Аполону у ДелФији. С почетка 6 празновање састајало једино у музици и игри, а доцније су уведена гимнастичка надметања. Лаворика — лаврови венци — то је била н трада.

У новије време, у добу кад опадају телесна вежбања као васпитн срество, више је пута исказивано мишљење да се васпостави старс грчки систем и у томе се по неки пут ишло тако далеко, да се призн: вало за корисно васпоставитии таква вежбања, као што је бацање диск Не говорећи о томе, како такав детаљан однос према питању носи н себи карактер извештачвности, треба усвојити, да постоји неопходна потреба да се, ма у општим цртама, васпостави старо-грчка гимнастик

Оно што је у њој добро било то је: природност њена, надметање у веже бањима и обавеза да се та вежбања, као васпитно срество, морају вршити

"Оно, што збиља чини далеку историјску славу старб-грчких телесних " вежбања, то је њихово место у систему образовања. Доцније су се јавили нови облици вежбања, којима можемо и треба да се користимо, али ко старих Јелина треба да учимо шта је то сармонија у образовању, кој нам недостаје. Хармонија је та код њих проистекла из религије њихове.

У старом риму телесна вежбања нису имала онакав васпитни и иб"себице естетички карактер, као у Грчкој. До душе, п у самој НЕ гопшти карактер Физичког васпитања у Спарти веома се разликује од