Učitelj

446 НАРОДНО ОБРАЗОВАЊЕ У ФРАНЦУСКОЈ

и моделисање по великим варошима, које дају масу вештака сваке врсте, почев од оних који израђују јефтине ствари за, простији и сиромашнији свет, па до оних који израђују баснословно скупе ствари. Француски народ има много потребу и онда је јасно за што индустрија и трговина тако цветају у у Француској. Францускоме раднику и сељаху треба: кревет, орман, огледало и сто. столице, сат, слике и друге ситнице. Треба му кафа, дуван вино, простирач за сто ч постељу ит. д. За то су потребни: столари, ткачи и друге занатлије. Њима. на послетку требају и новине, те за то се и штампа грдан број листова и часописа. «Пе Рене Јоштај» растура се свакога дана у 1!,000000 примерака, и продаје се ио 5 пари број.

Ма да се све ово не односи непосредно на народну школу ипак смо о овоме говорили за то, да се види, како је Француска народна школа у истини народна, јер она народу даје оно што народу треба: Француском народу треба знања из земљорадње, која је извор његовога материјалнога богатства и предмет његове трговине, и у народној школи изучавају се природне науке а и практична земљорадња, Француском је народу нужна индустрија — у народној школи изучавају се разни занати; Француском народу требају добри војници — у народној школи предају се с марљивошћу гимнастика и војничка вежбања. А тако исто и жељу за лепим вештинама народна. школа задовољава. И тако дакле, Француска народна школа цотпуно одговара народним потребама.

По нашом убеђењу Француским народним школама предстоји велика улога у судбини Француске. То се огледа у надама, које се на њих полажу; њихов напредак и брзина са којом се народне школе усавршавају и развијају.

До скора сирота у школама Француска сада има (по статистици од 1887. г.) 102.426 народних школа, 138.665 учитеља и 5,596.919 ученика, а троши на народне школе 1146,067.590Ф дин. годишње !

С руескога превео

ов. Ше Јо закони.