Učitelj

ЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД, 468

бити повише, нарочито у великим му делима „Србија на истоку“ и „Реализму у науци ин животу“, а нарочито у успоменама и критичким оценама његовим; „Како су нас питали“ и „Певање и мишљење“

Сви ови педагошки назори Светозарсви јасно нам доказују, да је големи део друштвених наука, којима је се он бавио, да је педагогија наша изгуб ла у њему енергичног и напредног радника, јер и оно мало од тога, што нам је он пружио, показује и поред неких недостатака, голем покрет у корист школе, која је онда у нас мртвим сном спавала.

Књиге, које смо именовали најтоплије. препоручујемо, као и остала дела Светозарева. Редакција и издање су изврени,

6706;

Ђаковање-царовање. Коша за младеж. Нацисао Д. Ј. Шутниковић, учизељ. Београд 1894 ". Цена 1. дин.

Поље наше дечје књижевности беше код нас све до скора најзанемареније и најзапуштеније. Тек пре нешто више од десетак година, увидило се и код нас, да о народном подмлатку, од кога ће временом

постати грађани, на којима — како се вели — свет остаје, треба водити мало већу бригу и старање но што се то дотле код нас чинило. У колико је се та потреба код нас јаче осећала у толико је се и број раденика на томе вољу множио, ну као да је се у томе отишло у другу крајност. Многи је осећао у себи снаге и спреме за успешан рад на томе пољу те и позвани п непозвани, и спремни и неспремни, појавише се као раденици на пољу наше дечје књижевности, ну међу њима, беше много званих а мало изабраних. Кад се погледа на оно што је код нас на пољу дечје књижевности урађено, мало се може бити задовољан. У врту наше дечје књижевности поред лепога и мирисавога, цвећа засађено је и доста трња и коприва. .

Можда је овоме много с и та околност, што је било мало дечјих ПРИЈА који би примили на се дужност чувара тога врта, да сеуњ не унесе чкаљ, трње и коприве, те оћемо ево да проговоримо коју реч о овој књижици, која је намењена, нашој народној младежи.

Исто онако, као што Жил Верн својим занимљивим романима на веома лак и занимљив начин уноси у масу народа науку, која би, кад би се излагала као што се обично наука излаже, била сухопарна и по томе неприступачна народу, тако је исто пг. Путниковић удесио ову своју књижицу, да на врло прост, јак и занимљив начин унесе много корисних поука у наш дечји свет, п то је са свим уметнички извео.

Књига има осам и по зитампаних табака на 8" а подељено је на 15 одељака или прича.

Одмах, “ почетку књиге, у прва два одељка, који носе наслов: „Ђаковање“ п „Моји укућани“ види се, да | књигу радио уметник. Ова.