Učitelj

(84 УЖИ БЕБЛ 22 Еол

СВЕСКА 1Х. МАЈ — 1894 — БЕОГРАД ТОДИНА ХИ

УЧИ

ПЕДАТОШНКО - АЉИЕВНИ ЛИСТ

МЕТОДИЧЊЕ ПРИМЕДБЕ Н. а

–>6(НАСТАВАК) П. Певање. 1. Како се предаје

1) У млогим школама световно певање никако се и не предаје, а у понеким ни црквено. 'То су већином оне школе, у којима брзо можеш познати по држању, погледу, отворености и веселости ученика, да је то школа без песме и игре, без весеља и забаве, једна радионица пуна изнурених, млитавих и натмурених радника, које су свакодневни тешки напори за „насушчни“ хлеб сломили, сваки хумор и веселб ту очима угасили.

2) Нашао сам више школа, у којима се од прописаних песама у „Програму“ научи само једна једита, па њу певају ученици свију разреда Понеки од таких паставника-ца знали су, те могли ву, да су хтели, и ученике своје научити, и друге песме, а понеки ни сами нису знали више.

8) Велика је реткост школа, у којој се уче све световне песме, које су прописане програмом У огромној већини учи се једна, две, или три. Ако је правилно ценити наставу у певању у свима школама у Србији по оним школама, које сам сам ја прегледао, онда се може рећи, без икака претеривања, да се певање ни у стотој нашој основ. школи не предаје потпуно по Програму,

УЧИТЕЉ 414