Učitelj

744. О школској дисциплини

а љ ара ин ен а а ве ен ИН А И тају п лакоћом уче џ брзим успесима, својим веселе учитеља, На против, учитељ је дужан да обраћа своју пажњу на слабије ученике своје п по могућности помагати их у успеху; он мора бити задовољан п њиховим слабим трудовима, да би пм на тај начин уливао неку бодрост и самоуверење, да не би они, лпшавајућџ се наде на сравнење с другим, упалиу равнодушност и савршени нерад. Питајући све ученике у школи по реду; ов се мора обраћати слабим ученицима понајвише с таквим пптањима, на која они могу одговорити и у случају потребе помоћи им. Тим начином он ће их приучити па пажњу и прпљежност, и у псто време ослободиће ИХ од стида, кад се као незналпце нелрестано јављају пред својим друговима. Џозвнавао сам једног учитеља, којп је за чудо умео доакатџ учени. дима, које ма пз кога узрока није трпео. А таквих је он имао увек по неколпко. Бивало је, да пх почне он пстштивати па онда држи се! у место да би им били одговори добри и верни, а он пх доведе до тога, · да п најживљи и најваљанији од њих на послетку се са свим збуни И онда се мој учитељ развесели, ушмркне бурмута и заповеди да се донесе прут. Готово невероватно! А међу тим таквих учитеља није мало. И због чега по неки ученик заслужује нерасподожење таквог учитеља 2 Просто због тога, што његова Физнономија није примамљива, т, ј: не допада се учитељу.

Многи учитељи имају навику, или боље рећи слабост, да прете казном; али готово никад не пзвршавају ту претњу, за то што се умек'шају молбама п притворним сузама ученика пи опраштају пм. Ученици се после тога смеју доброд шности учитељевој. На тај начин учитељ постаје у потпуном смрелу играчка својих ученика по дисциплини, разуме се не може више бити ни речи.

Добар поглед џ оштар слух најпотребније су особине учитељу ; без Њих дисциплина је готово немогућа, особито у многобројној децом школи, При ваљаном погледу и слуху учитељ може од један пут пресећи погледом лакрдијаша и на време управљеним њему питањем принудити га на пажњу. Оваква мера у сваком случају много је боља, него опомена, прекор, карање, који само прекидају предавање. У опште. да би концентрисао сву пажњу ученика на себе, учитељ мора по могућности остајати на једном месту (на катедри или за столом) одакле би могао од једном прегледати цео разред. Шетајући пак по соби, он може сметати учевицима, јер се они непрестано окрећу на ону страну, којој су његови кораци управљени ; а то даје повод расејаности. Учитељ може ходати по школи само онда, кад се ученици занпмају писменим радом. У таквом случају ово је по некад и врло потребно