Učitelj

804 НАСТАВА У ИСТОРИЈИ

на Косову Из Исторпје о краљу Вукашину п Вуку Бранковићу треба, дете да сазна, како клетва прати личности, које само мпеле на себичне цељп, а забораве своје ближње. К чему најзад водп неслога, себичност п падајство, треба дете да научи у пропасти српске државе.

Пространство Душанове царевине ваља описати што потпуније. Размакнуте границе и унутрашњу снагу тадашњега српскога царства треба. ученик добро да упозна, да би се уочила разлика памеђу тадашњега царства и данашње краљевине. Ученик треба да је добро обавештен п оном уважењу п поштовању, које ужпваше Душан п српски народ у туђих народа, као и о страху, који спопадаше непријатеље српске од моћи српскога царства. То ће да буди у ученика понос народни.

Косово је гробница. наше народне моћи п славе У крви, која се ту пролпла читавом реком, утонула је слобода српска за пуних 5 векова Пред том гробницом треба стати из више разлога. Битка на Косову је једна од најкрвавијих битака у свету. Последице пораза на Косову су за Србина ни страховите ни дуготрајне. Ни пре ни после Косова Србин није ни у каквој прилици показао тако сјајно, како уме да гине за веру и отаџбину, као у боју од 15. Јуна 1889. године. И да није било пздајства Вука Бранковића, које је мало засенило величанственост п сјај ко совске драме, цар Лазар, са својим бојним соколовима, бло би Други Леонида у Термопилима. Алп сјај боја покаже се потпуно тек поред сенака, Лепота поред ругоба, а јунаштво поред кукавичлука И издајство Бранковићево само чини, да се погибија на Косову покаже у потпуном сјају. Болом ојађене мајке, јаукнула је Србија над мртвим телима хиљадама својих најврснијих синова; душа Србинова препспунила се болом, којп ће трајати док је Срба п српскога имена, али је гробље на Косову постало понос народни, јер ту Србин показа, како треба умпрати за отадбину. Јунаци косовски изринули су, да смрћу својом даду живота будућих покољењима, п да гласно кажу свету, да је будућност Србинова. У свету је мало народа, који могу указати прстом на тако сјајне примере патрпотскога пожртвовања, како показаше наш седи јунак цар Лазар, Југ Богдан, Милош Обилић, Милан Топлица Косанчић Иван, браћа Југовићи, Орловић Павле, браћа Мусићи, Димитрије Војновић п други јунаци. С тога треба, стати пред тим великим догађајем, п описати га до у детаље Српско ђаче треба добро да позна тужно Косово, да се Диви јунаштву косовских соколова, п да се заветује над гробом њиховим, да ће их осветити.

У нашој народној "прошлости Косово је најважнији и најподеснији догађај, којим се може утецати, да се у деце развије осећање за пожртвовањем у рату. | -

На жалост, немамо у прошлости много људи, који су своја пмена овековечили на пољу мпрнога рада, и тиме постали понос народни. У том погледу највећих је заслуга стекао св. Сава. За материјално и просветно унапређење народа учинили су по нешто краљ Урош, краљица Јелена, краљ Милутин, цар Душан и деспот Стеван Лазаревић. У оску-