Učitelj

ШКОЛ И УЧИТЕЉ У УГРСКОЈ 881

Ффилантропски заводи. — Овде се могу уврстити п Филантропски заводп, а има пх у Угарској:

1, народни завод за глуво-неме у Вајцену

9, јеврејски завод за глуво-неме у Будапешти

8, народна школа за слепе

4, дом за васпитање идијота,

5, два дома за сироч'д у Будапешти , три школе за напуштену децу (у Будапешти Салдвецу и Весприну).

Учитељске шноле. — По закону од 1868. г држава мора имати 20. школа за васпитање учитеља п учитељица основних школа. Уза сваку. Учитељску Школу иде вежбаоница п башта. Директора, професоре п учитеља вежбаонице поставља министар. И у женским Учитељским Школама, махом су мушки наставници, а директор је увек мушкарац. -

У Учитељ. Школу не примају се кандидати млађи од 15 година. Полаже се пријемни испит. Ученици који су севршили четпри разреда лицеја пли грађанске школе ослобађају се овог испита. да женскиње тражи се навршена четрнаеста година, да су походиле продужну школу п да положе пријамни исцит.

Настава је бесилатна Ђаци се издржавају о свом трошку. Већина. мушких школа учптељских, п све женске учитељ. школе у Угарској јесу интернати. Ученпци плаћају просечно 150 Фор. годишње за храну Има и благодејанаца. Учитељски синови п кћери имају првенствено право на благодајање.

Рок учења у Учитељ. Школама закон од 1868 г. утврдио је бло за 3 године, а законом од 1881. г. подигнут је рок на 4 године.

Наставни план: религија и морал педагогија п школски рад географија, историја ошшта и отачаствена матерњи језик п маџарски језик пемачки језпк (за Маџаре) јестаственица и природне науке агрикултура и градпнарство историја земаљске конституције , аритметика п геометрија,

10, певање и пнетрументална музика, нарочито виолина п гшјано

11, краснопис п цртање

12, гимнастика,

18 ручни рад (ва женскиње)

Број недељних часова пзноси 831—88.

Музици се даје највише кремена: у сваком разреду по 5 час недељно. Педагошка група није добила потребан број часова: ученици најстаријег разреда вежбају се у школском раду, а на то је заједно со педагогијом одређено 5 часова на недељу Школском раду не поклања.

с»

~ 4

бо бо ~ са 0 - со ко