Učitelj

882 ШКОЛА И УЧИТЕЉ У УГАРСКОЈ

се потребна пажња. Кад сврше Учитељ. Школу, полажу ученици испшт _ зрелости. Испитни одбор чине: инспектор као председник; управитељ школе и пет чланова које одреди министар Иепит је писмен, усмен и практичан.

После испита зрелости долази педагошки пепшт, којп се може полагати или одмах по пепшту зрелости пли најдаље после две године.

Само они који положе ш овај испит могу бити учитељи у државним основвим школама,

да спрему оних који желе бити учитељима поновних и грађанских школа има нарочита школа у Будапешти, Педалоијум. Рок учења у овој школи траје три године. У овај завод примају се, пошто положе пријамнп испит, лица која су свршила Учитељ. Школу и положила испит ОНИ и педагошки пепит. За специјално изучавање има 4 групе:

1, пемачки и маџарски језик, еговија и географија, статистика, основи права:

2, математика, Физика и јестаственица;

8, музика, вокална п пнструментална;

4, туђи језици: Француски и енглески.

Кандидати се од почетка одају на пзучавање једне које било од ових група. Педагогија, школски рад и индустријска настава: заједнички су предмети за све секције.

По свршеном курсу кандидати полажу пспит. Сведоџба положеном испиту даје право на службу у грађанској школи.

У Будапешти пма два завода у којџма се спремају кандидати за дечја забавишта. Курс траје две године. Полаже се пријемни џепит,

У Угарској има п конфеспоналних школа учитељских. Држава не троши ништа на ове школе. Свака Учитељ. Школа мора имати вежбаоницу. Ове школе имају права без контроле државне да издају сведоџбе својим ученицима које важе као и сведоџбе са државних школа. По закону допушта се да може бити и приватних школа учитељскох, али ђаци из таквих школа морају полагати испите у државним или конфеспоналним школама.

За учитељице женског ручног рада у учитељским п грађанским шкоама женским, спремају се кандидаткиње у двема школама у Пожуну. Једну од ових школа основало је друштво пожунских госпођа.

У Угарској има сад 72 учитељске школе, п то 54 за учитеље а 19

_ за учитељице. Само су 25 школа (18 за учитеље и 7 за учитељице) државне, а остале су конфесионалне. Наставни је језпк у 96 ових школа маџарски

= О » немачки 4. » _ румунски а » српски о » немачки п маџарски а. „ румунски п маџарски 1

- » _ рутенскн мапарскн.