Učitelj

ШКОЛА И УЧИТЕЉ У УГАРСКОЈ 838:

Министар поставља учитеље само у оним школама које издржава, држава Нико не може бпти постављен за учитеља у државној школп, ко, после пспита зрелости, није положио п педагошки исшт Општине, конфесије и прпватни сами бпрају учитеље за своје школе. Могу бити пзабрани п онп који пмају само пепит зрелости Држава не узима никаква учешћа нп у избору, ни у одређивању плате учитељима овпх школа.

Учитељске плате. — Закон од 1868. год. одредио је учитељима:

1, стан или накнаду до 10%, од плате;

2, башту бар од 14 ара;

9, плату која не може бити мања од 300 #. за учптеље сеоских. основних школа;

400 4. за учитеље у варопш

550 4. учитељима продужних школа

700 8. учитељима грађанских школа

800 #. учитељима грађанских школа у великим варошима,

Управитељ има писту плату коју и учитељ. Само учитељи државних школа п у Хрватској добивају пернодску повишицу плате по навршеној, петој години службе и то до 1094 сталне плате Учитељи осталих школа немају никаквих повишица. Законом је одређен минимум плате, а може се дати ш- већа плата С једном платом учитељ може остати 20 ни 30 година У плату улази п један додатак у вину, житу, зелени итд. место. чега се обично даје накнада у новцу. Овим артиклима одреди се средња цена п утврди се за 4—5 година. Допуштено је учитељима да могу у цркви свирати на ортуљи пли бити црквени певачи. Од општине или 0д. цркве добивају у том случају плату од 100—400 4#., према величини оп-. штине, могу бити и општински писари. Ко положи пспшт за продужну пли грађанску школу не добива тим права на већу плату, докле год не добије место у којој од тих школа

У државним школама, основним, продужним и грађанским, плата. учитељска варира између 8300 п 1500 4.

У декембру 1891. год. био је спремљен пројект закона о регули– сању плата и унапређењу учитељском, па је сабор државни одложио тај пројект на неодређено време

Директор п професори Учитељ. Школа имају 1000 4. годишње плате: и по 100 4. накнаде за стан. Дпректор добива. 200 4 годишње на канцеларијске трошкове. Супленти који искључно врше надзор у интернату. имају стан п храну у школи и 450 4, годишње плате. Учитељима вежбаонпце плата је 000 #. и уз то још имају стан.

Повпшица плате наставницима Учитељ Школа и учитељима вежбаонице није регулисана законом. Министру су у том погледу остављене одрешене руке.

Џензије. — Пензионим фондом рукује држава. Фонд чине: субвенција државна од 100—150 хиљ. 8. кредпти које вотирају општине према. својим средствима, казне од немарљивих родитеља, проценат од плата.