Učitelj

О ПРИРОДИ ВРЕМЕНА. Е. ЧЕЉПАНОВА _

—====—

Питање о природи времена занимало је још старе Философе. Они су питали: о то време% Постоји ли оно! Ако постоји, то где и како... Њихови покушаји да даду одговора, на ово питање наилазили су на несавладљиве тешкоће и свршавали су се потпуном недаћом Још Августин је бележио: «Ако ме питаш шта је то време, ја ћу то одговорити — нз знам; а ако ме не питаш. онда знам шта је то». Августин је овим речима хтео рећи: «ја знам врло добро конкретни појав времена, него ако ми ти задајеш Философско питање о природи. времена, — о томе, шта је оно само по себи и упоређено с другим природним појавима, то ја постајем глуп, и не знам шта да одговорим на, то». и _

Заиста су то били прави Философи кад су задавали и то питање: шта је то време: Па збиља, да ли постоји, у ствари, где год то време Стварно егвзистарање времена није ни у чему тако очевидно, као егзистирање других ствари у свету. Да постоји земља, вода, па чак и далеке звезде, о том је се лако убедити; треба нам бацати само свој поглед на њих. Но куда нам треба бацити поглед да видимо време% Да постоје материјалне ствари могу се убедити по средством додира шњима, но како ћу и чим додирнути се времена, да би битност његова. постала за мене несумњива ' Све ствари имају неку сталност, а за време то није могуће казати; оно се вечито мења, пролази; оно је право регребишиа тођш; вечно се ствара и вечно се уништава; оно је феникс који вечно сагорева и опет се вечно из свог пепела рађа; но ни један његов појав нема стварног егзистирања — битности.

У самој ствари ми разликујемо време прошло, садашње и будуће; него ето где прошлога већ нема, будуће још није, садашње је само граница између ова два. Па где је време:

АЧИТЕЉ 2