Učitelj

|

ЈЕДНА ОСОБИТА ВРСТА ШКОЛА - - 45»

ту изједначује пастава, и како свршавају школу 2 Наши ученици и не свршавају сви. До испита,у Јуну месецу једва да остане половина, Ова срећна_ половина готово сва положи испит и сврши разред. Она друга већа половина још у Марту месецу, чим пукне пролеће, разиђе се по радовима и буде јој немогућно да походи школу. Она се јавља почетком. друге школске године, било да одмах полаже испшт, било да неко кратко време још походи исти разред, док не положи пелит за другп, старији, Има их, које остану само преко зиме, док пне науче да зитају и пишу, и нешто мало: рачунају, па оставе школу, да се више и не врате у њу. Тако они изнесу само писменост из ове школе, Има их најпосле, који се само упишу, те приме књиге, па их наше очи више не виде. Ми рачунамо, да смо и овде о добитку. Нико не иште књигу ко је не воли п ко не жели да је изучи. Па ако ко није срећан да има кад да долази у школу, он нека барем учи код куће сам. А наша се књига, хвала Богу и Вуку, учи и лако и брзо.

Да вас сад из канцеларије проведем по учионицама, те да видите ове необичне ђаке, Управо, ви њих боље видите данас овде; но да вам покажем шта они уче.

До канцеларије је одмах 1 разреј. Он је највећи. Само у њему има. уписаних стотина. Мислите, да ће ту бити ученици понајмањи 2 Не. У нашој школи ву у свима резредима, ученици по узрасту и годенама готово једнаки. И овде их имате пуно и преко двадесет голипа. Они су дошли, да макар и у деветплестом часу нешто уграбе, те да пе остану слепи код очију У овоме разреду учи се мало нешто више него у Т разједу редовне основне школе. Али наши ђаци, као што видите, сврше овб за млого краће време. Из овога. разреда ученици прелазе у Џ и Ш. Ако хоћете и ове разреде да видите, онда морамо да се вратимо у зграду до улице, У њима. има по 20—80 ученика. Ето, то је наша основна школа. У њој наши ученици уче у главноме оно што и у редовној основној школи, и 10 вишој њонижој, и још нешто више. Наши ђаци, на пример, уче Задаретво и Турски | језик. А, ви ћете, господо, и сами погодити зашто то,

Ко од наших ученика сврши добро ову „основну“ школу, може ако. хоће, да ступи у «приправну.“ Жедите ли, да се упознате и с њомр Онда хајдете опет у доњу зграду у дворишту. У онима двема крајњим учионицама, у врх дворишта, су оба разреда приправне школе. Ево их Ово је прво 1, а ово друго | разред. У оба има око 40 ђака.

Хоћете ли да знате шта нам је то пириправна "школа и шта се у њој

учи 2 Ево и то да вам кажем. То је учитељска школа. У њу смо одабрали

из нижих разреда свих средњих школа оно што чини језгро средњешкол скога образовања што утврђује и проширује основну наставу и служи као темељ даљему, вишему образовању. По свршетку ове школе наши ученици иду у редовну учитељску, п ту проведу тајмање по. годину дана, као ванредни, и опда иду у свој завичај, у своје место рођења, за учитеље. Њих тамо једва чекају. Има неколико примера, да су их позивали и пре свршетка ове школе, Разумећете за што Онај је народ тамо жељан науке и.