Učitelj

50 ЈЕДНА ОСОБИТА ВРСТА ШЕОЛА

„Зрно по зрно — ето погача, Камен по камен — сто палата“. "у

Капља камен дуби.

Таха вода брег рони. =

И ЕНИ

УЧИТЕЉСКА СКУПШТИНА У ЦИРИХУ допис „учитељу“

===

Цириг, 26. јула 1894. %.

Овај допис требао бих свакако да зачнем псторијом учитељскор удружења швајцарског, његовом данашњом уредбом, п утицајем који је оно вршпло п врши на развитак основне наставе, алп све то заслужује нарочите пажње и ја се бојим да, збијајући многобројне предмете у овакво једно писмо, не омашим циљ, не изнесем пред чптаоце место суштине само споредности, место језгра тек примамљиву спољашњост. Говорићу овом приликом о самој скупштини учитељској, 0 предметима који су на њој претресани, о закључцима, који су донесени, остављајући ако ми „Учитељ“ не одрекне гостоприметво — да у другим писмима п0дробније проговорим о свима оншим узроцима, који су уздигли основну наставу швајцарску на угледно место, које заузима, можда најугледније у свету,

= =

Састанак је био заказат за понедељак 2. јула а већ у суботу 80. јуна пријавило се било око 2400 учасника, које чланова удружења које гостију из Немачке, Француске, Белгије, Енглеске п других земаља. Сем представника страних учитељеких удружења збору су присустовали пзасланици министарства просвете из Париза п Берлина. Председник швајцарске републике лично је био на збору па участвоваопу дискусији. Бали су још и представници појединих научних. академија, кантоналних већа п општинских одбора. Без устезања могу рећи да је на седницама бпвало редовно око 8500 душа.

Цирих, у коме су некад учили Песталоци, Тома Шер п толики други, хтео је да покаже како уме да цени важност овакових скупова за напредак наставе, па отуд пи за будућност земље. У Недељу још варош је сва била пскићена барјацима а све просветне зграде венцима и цвећем. Банкети, концерти, пзлети на језеро п околину давати су о трошку општине п кантона.