Učitelj

56 УЧИТЕЉСКА СЕУШШТИНА У ЦИРИХУ

правом вели „наша основна настава цвета и цветаће само дотле док се округ о њој буде старао. Потрзати у суптилним просветним питањима онај груби механизам што се назива савез — држава — било би врло погрешно. Нека држава прими на се право контроле, нека у интересу једноликости и јачег напретча помаже оне кантоне, који нису у стању да подигну овакву или онакву зграду, да набаве ова или она средства, али — нека главно старање о основној и средњој настави остане и даље на округу“.

После Ларжијадера узео је реч Гавар, професор историје у академији нешателској. Гавар је био дуго година министер просвете у Женеви, учинио је необично много за развитак основе и средње школе; он је уједно представник крајњег радикализма у политици и интересно је чути шта он мисли о улози државе п округа у настави, Ево основних тачака његовог говора, који је са одушевљењем примљен:

1) Држава — савез — има уставно право да води надзор над основном наставом, да се стара да она буде свугде на достојној висини, Ако примети да поједини окрузи не одговарају овој својој најсветијој

дужности она треба својим ауторитетом да их на то примора.

2) Ако је узрок недовољној настави каквог округа у томе што он нема довољно материјалних средстава на расположењу онда је дужност држава да га помогне.

8) Сем тога, а с погледом на данашње економске и Финансиске по: требе кантона, савез треба да им укаже помоћ кад год се буде тицало поправке материјално положаја учитеља и учитељица; кад год буде већих издатака да би се деци бесплатно набавила сва средства за учење; кад год се буду стварале установе, којима се иде на то да се материјално помогну и осигурају сиромашна. деца до дбба, док по обавези походе школу.

Ф) Ова помоћ државна треба да служи томе да се настава у округу, у општини све јаче разваја; а колика ће помоћ бити одреди ће се споразумом са појединим окрузима. '

_ После неколико кратких примедаба од стране других двају учитеља, збор је донео једнодушну резолуцију, која обухвата основне тачке Лержијадеровог и Гаваровог говора.

Овим је око 117, часова закључен први састанак, и сви учитељи

и многи од гостију отишли су на позив општинског већа на банкет. Том приликом председник републике држао. је леп патрпотски говор, 0 задаћи школе и учитеља. Ја, нисам присуствовао банкету и о говору знам из новина.

По подне није " било састанка, о су посетили све три изложбе, које су баш ових дана отворене: велику индустриску изложбу циришког кантона, међу народну изложбу... паса и риба. ЏШред вече на "повећој лађи обишли су језеро. Е