Učitelj

аеро

ИН о Јави НА КЕ ИМЕ

98 УЧИТЕЉСКА ОКУПШТИНА У ЦИРИХУ

После говора Исликера, који је бурно поздрављен, говорило је још двоје у петом правцу само краће и мање темељито. За тим је донесена резолуција, којом се изражава жеља да се за основну школу уреди једна збирка чисто народних песама и мелодија.

Друга теза „набавка средстава за, очигледну наставу“, која ме је понајвише интересовала и која би и читаоцима „Учитеља“ поглавито. користила на жалост била је претресена врло у кратко.

Референт Др. Еберли, симназиски проФесор из Цириха, вели Одмах. у почетку да неће да претреса питање у принципу: каква треба да буду средства за очигледну наставу. То су питање засада бар решили педагози. Она треба да су проста и угодна за подражавање, како би их ученици могли и сами градити; било прецртавањем било дрворезом. Оно што референт хоће да изнесе поглавито то је начин како да св до средстава дође. Џо њему -

1, треба израдити што пре један каталог свију средстава, ове врсте,

2. Каталог ће да изради нарочито изабрати одбор педагога а подпомогнут савезним министарством. “

8. Ова средства биће обвезани да набаве за, своје школе сви окрузи; савез ће помоћи оне који су у незгодним Финанепевим приликама,

%. За лакшу и бржу набавку, о трошку савеза подићиће. се нарочита радионица тих средстава.

0. Сваки округ обавезат је да има бар једну угледну школу, која ће имати не само најпотребнија већ и ређа и скупља средства, за наставу.

6. Ову школу посећиваће с времена на време сви учитељи из округа, према потреби са својим ученицима. У њој ће се држати годишње: бар два пут предавања за учитеље са практичним упуствима,

т. Према потреби ова ће школа слати на послугу за врло кратко време, да боме, ово или оно средство појединим школама у округу.

После врло кратких напомена од стране двају учитеља из Берна. донесена је резолуција, којом збор изражава да се слажб са референтом и, захтевима, које је он изнео. -

Округ, дакле, биће приморан да набави сва средства за школе, које су у њему. Он мора још да подигне и по једну угледну школу, коју ће ови учитељи и ученици с времена на време посећивати. Ова, је посета у Швајцарској врдо лака. Села су ретко удаљена, два до три сахата од окружне вароши и већином су везата са овом било великим гвозденим путем, било омањим локалним жељезницама и трамвајима.

Седница је овог дана закључена око 11 часова Посетиоци су отитили готово у групи у овдашњу велику башту крај језера, а ваш допи_Ссник по највећој врућини — у село.

По подне није било састанка,

т » На састанку у среду у Јутру претресана су два питаља не толикб. интересна по саму основну наставу, колико по општи правац данашње: