Učitelj

12 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

85. Јадрански збор у Лозници: Председник, Владислав Поповић из Брасине; потпредседник, Андрија Станојевић из Ковиљаче; благајник, Јован Крстић из Недељице; деловођа, Борислав Пантелић из Лознице.

36. Младеновачки збор: Председник, Коста И. Димитријевић из Ковачевца; потпредседник, Станиша Станишић из Влашке; благајник, Коста Васикић из Међулужја; деловођа, Михаило Михаиловић из Ковачевца.

37. Трстенички збор: Председник, Милан Матић из Рибнице; потпредседник, Милан Вељић из Трстеника: благајник, Софија Петровићева из Трстеника; деловођа, Јов. М. Вељић из Трстеника.

38. Масурички збор у Сурдулици: Председник. Младен Николић из Сурдулице; потпрелседник Тодор Станковић из Сувојнице; благајник, Лепосава Поповићева из Сурдулице; деловођа, Коста Михаиловић из Сурдулице.

30. Рамски збор у . Градишту: Председник, Лазар П. Зарић; потпредседник, Јова Богдановић; благајник, Дим. Протић; деловођа, Софија Давидовићева, сви из Градишта.

40. Темнићски збор у Варварину: Председник, Васа Терзић из Варварина; потпредседник, Саватије Грбић из Милутовца; благајник, Свет. Нешић из Варварина; деловођа, Богосав Вукићевић из Бачине.

(НАСТАВИЋЕ СЕ)

г) Одзив на позив главног одбора.

|. „Радујем се што видим, да и ви потпуно мислите и верујете као и ја: да су данас подизање пољопривреде и националитета два најпреча, најглавнија и неодложна посла, од којих нам зависи не само правилан развитак и напредак, већ чак и сам наш национални опстанак, и да би с тога сваки тренутак требао да нам буде испуњен радом у томе погледу.

Моје је то најјаче уверење, да ко тако схвата данашње наше прилике, да само тај може рећи, да схвата време, и да уме правилно да цени прилике и догађаје око себе.

»учитељство пак, по дужности својој према своме народу дужно је, да у томе уложи велики труд и рад, а по положају, живећи непрекидно у непосредноме додиру с народом, оно је у прилици, да може имати и великога успеха у раду, јер моје је јако уверење, да код нас само она идеја може живети и напредовати, коју учитељство наше прихвати и којој оно живота да.“