Učitelj

30 - ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД Зи а =

школе, које ће подмиривати њене потребе. И као год што држава суревњиво пази и чува своје установе од насртаја друштва, псто тако треба и општина да има права, да подигне јаку барикаду, о коју ће се разбити прохтеви и саме државе, да се меша у послове народне самоуправе. То би био једини природни пут у развитку нашег народа, који пам и сама прошлост показује. Општини треба остазити, да се у пуној мери користи својим правима и онда ће само по себи доћи и тачно испуњавање својих дужности према народном образовању.

После ових више начелцих напомена, да изпесемо главније захтеве, који по мишљењу писца треба да уђу у нов закон. Тако:

|: У основну школу долазе деца, кад наврше седму годину.

%. Учење траје 4 године у градовима, а у свлима 5 год. с једним истим програмом.

3. Школска година почиње у градовима |. септ. а завршује концем јуна, а по селима почиње |. октобра а свршава концем маја.

4. Ручни рад заводи се онде, где школски савет пађе, да је могуће завести га.

о. Детаљне програме за основну школу израђује Учитељска Скушштина, која се састаје сваких 5 година. У састав ове скупштине улазе: сви инспектори осн. школа, сви управитељи који имају у колегијуму најмање 4 учитеља и по 9 првостепена учитеља из округа, које избере окружна учитељ. скупштипа. Решења ове скушштине по_тврђује министар просвете.

6. О томе, који ће се уџбеници примити за основну школу, решавају окружне учитељске скупштине.

7. Окружни школски савети решавају, које ће општине бити

дужно подизати школе, а које ће се опет слити у једну школску општину.

8. Основну школу да походе и мушка и женска деца заједно.

9. У једном разреду може највише бити 40 учен. Ако је ! ученик више, отвара се паралелни разред.

10. Годишњи испити, као штетни по основну школу, укидају се. Они нису никакво мерило за успех ученика, а штетни утицај њихов познат је свима. Задаћа њихова, да популаришу школу у очима простог народа, престала је. У интересу моралног и физичког васпитања, деце, ову преживелу установу одбацити.

[1. Ученици прелазе у старије разреде према годишњем успеху и оценама. Сведоџбе се издају по свршетку основне школе.

12. За ђачке изостанке „учитељ опомиње родитеље. Неуредне родитеље доставља кмету, који их казни од |—5 дин. Даљу неуред-