Učitelj

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕЛ 303 селу лице, које има непосредни додир с народом и према томе највећи утицај на њ; да је он не само као учитељ, но и као грађанин дужан, да свуда и свагда подигне свој глас противу самовоље, ма од куда она долазила; да су: изборна борба, митинзи и други народни скупови школа за просту масу народа и да је учитељ морално. дужан, да у свакој школи буде учитељ — решава:

1. Да се учитељима дозволи, да могу установљавати друштва било у научној цељи, било за узајамну помоћ и да могу слободно као чланови улазити у слична друштва и ако их ниву они сами установили, а да за то ни од кога не траже дозволу.

9. Да се политичка или лична убеђења и проповедања истих било у штампи, било живом речи на народним скуповима не узимље као до сада за кривицу, те да се казни учитељ. -

3. Да се учитељи могу бирати на све изборне дужности, сем часника школских.

4. Да се учитељи могу казнити само за доказани преступ, који се и по другим законима казни, као и за доказану неморалност и неспособност у раду, и то од стране школскога савета.

Казне могу бити ове:

1. Усмена примедба од главног учитеља.

2. Писмени укор од инспектора.

3. Писмени укор од инспектора са, забелешком.

4. Одузимање повишице за |! годину

5. Премештај из места. уп покопана 6. Премештај из округа.

7. Отпуст из службе.

Учитељ се пе може ни једном од ових казни казнити, док му се претходно не тражи писмено или усмено изјашњење.“

Напослетку да споменемо што и о надзору над основним школама. У Бугарској је узакоњен стални стручни надзор. Писац тражи, да се цела кнежевина подели на округе и срезове, који би били истоветни са административном поделом земље. У сваком округу водио би надзор над школама окружни инспектор, а у срезу срески инспектор. Окружни инспектори постављају се од најбољих професора средњих школа. који су били најмање 10 година у служби, а за среске инспекторе узели би се учитељи осн. школа, који би имали 5 година службе п који би положили нарочити испит. Плата првима била би. 5.400 дин. с правом на дијурну, а срески пнспектори имали би плату првостепених учитеља т. ] 2.400 динара такоће с правом на путне